Managerii din presă resping vehement e-TVA, și o califică o făcătură, din pix

Publicat: 26 iun. 2024, 16:04, de George Andrei, în ECONOMIE , ? cititori
Managerii din presă resping vehement e-TVA, și o califică o făcătură, din pix

Managerii din mass-media au respins, cu fermitate proiectul e-TVA avansat de ministrul finanțelor, Marcel Boloș, și consideră că afirmațiile despre așa-zise sume care nu se încasează, ,,sunt fabulații, făcute din pix”.

,,Realitatea este că majoritatea sumelor, care nu se înasează, sunt doar fabulații făcute din pix, pentru a umfla un buget nerealist și a susține un aparat bugetar colosal, birocratic și ineficient”, afirmă managerul uneia dintre cele mai puternice publicații generaliste și economico-financiare, online, din România, cu milioane de vizualizări.

Măsurile fanteziste anunțate de ministrul Marcel Boloș vor continua să susțină acest aparat bugetar, care ,,a pus România pe butuci”, afirmă patronul de presă.

Acesta avertizează, tranșant: ,,Suntem într-un faliment profund !”

Contabilii și reprezentanți ai mediului de afaceri cer abrogarea e-TVA, o nouă măsură fiscală menită să aducă banii din economia neagră în bugetul statului, pe care o consideră ,,circ birocratic”.

Potrivit experților, noile obligații fiscale nu fac altceva decât să îngreuneze munca antreprenorilor, contabililor și inclusiv pe cea a inspectorilor Fiscului. În plus, va obliga firmele să facă noi investiții care nu sunt necesare.

„Este un circ birocratic care asfixiază antreprenorii, profesioniștii contabili și inovația”, a declarat, pentru Euronews, un expert, membru CECAR, sub protecția anonimatului.

Fostul secretar de stat în Ministerul de Finanțe, economistul Gabriel Biriș, afirmă că platforma e-TVA, măsura adoptată de Guvern prin OUG, este „o inepție”, iar contabilii au dreptate atunci când protestează față de această măsură.

”RO e-TVA nu e mare lucru, este un decont de TVA (adică o declarație fiscală) pe care însă nu o depune contribuabilul la ANAF, ci ANAF o trimite contribuabilului pe baza munților de date colectate în prezent din RO e-Factura. By the way, în cealaltă OUG, guvernul prevede că raportările în RO e-Factura pentru B2C devin obligatorii de la 1 ianuarie 2025, deci e clar că nu vor avea o bună parte din informațiile necesare în luna iulie.

Ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, a anunțat, vinerea trecută, aplicarea platformei e-TVA, de la 1 august, pentru sistemul de contabilitate al firmelor, că măsura de creștere a colectării.

Sunt șanse mari ca aplicarea Ordonanței 70/2024, care introduce sistemul e-TVA prin care practic ANAF își transferă o parte din obligații către experții contabili, gratuit, să fie amânată până în martie 2025, au arătat, pentru Economica, mai multe surse care au participat la discuții pe această temă. Amintim că actul normativ a luat aviz negativ de la Consiliul Economic și Social (CES). Avizul CES este consultativ.