Mănâncă mai puțin pentru a trăi mai mult și a reduce riscul de cancer
Mănâncă mai puțin pentru a trăi mai mult și a reduce riscul de cancer. Aceasta pare să fie concluzia bioinginerului Eric De Maerteleire, care oferă în acest sens exemplul locuitorilor insulei Okinawa care trăiesc în mod curent 90-100 de ani.
Specialistul consideră că a reduce, în mod inteligent, porțiile mâncate zilnic te poate ajuta să trăiești mai mult și, totodată, să reduci riscul de cancer și alte boli cronice.
Dacă un șoarece este hrănit cu 30 până la 40% mai puține calorii, el va trăi în medie cu 30% mai mult. Este un fenomen cunoscut oamenilor de știință încă din anii 1930. Alte cercetări au arătat că acest tip de dietă reduce riscul ca animalele să dezvolte cancer sau o boală cronică legată de bătrânețe.
Dar chiar și după toate aceste cercetări, lumea științifică încă nu știe cum să explice modul cum funcționează acest proces. Are legătură cu cantitățile de calorii consumate? Sau mai degrabă cu ritmul meselor? Este greu să te decizi între postul intermitent și o dietă săracă în calorii, care par să aibă efecte similare. Și rămâne cea mai importantă întrebare: putem extrapola aceste rezultate la om?
Oamenii sunt mai sănătoși când mănâncă mai puține calorii. Dar este dovedit?
„Studiile se contrazic”, contextualizează Eric De Maerteleire, bioinginer și doctor în științe agricole și biologice aplicate. „O persoană are nevoie în medie de 1.600 până la 3.000 de kilocalorii pe zi, în funcție de sex, înălțime, vârstă și nivelul de activitate. O dietă săracă în calorii reduce acest aport alimentar cu 20 până la 25%”.
Dieta Okinawa
Locuitorii insulei japoneze Okinawa trăiesc frecvent 90 sau 100 de ani. Ei mănâncă în medie cu aproximativ 40% mai puțin în comparație cu un american, spune Eric De Maerteleire, citat de ”7sur7”.
”Dieta din insula Okinawa are puține proteine, dar este bogată în legume proaspete, fructe, cartofi dulci, soia și pește. (…) Ei se mulțumesc să mănânce mai puțin, dar suficient și absorb toți nutrienții necesari pentru protejarea sănătății”, spune Eric De Maerteleire.
Specialistul oferă și explicația științifică pe care se bazează recomandarea de a mănânca mai puțin.
Restricția energetică permite telomerilor, capetele cromozomilor, să se scurteze mai puțin rapid, ceea ce prelungește durata de viață a celulelor și întârzie îmbătrânirea. De asemenea, permite organelor și țesuturilor să funcționeze și să rămână sănătoase, deoarece există mai puțin stres oxidativ, acel procesul prin care se formează prea mulți radicali liberi toxici în organism”.
Restricția calorică
Mai mult, Eric De Maerteleire susține că ” restricția calorică obligă organismul să-și consume celulele nesănătoase pentru a produce energie. Ceea ce reduce riscul de boli legate de vârstă.
Totuși, o asemenea dietă trebuie să fie aplicată corect pentru a beneficia de ea. Majoritatea oamenilor renunță la micul dejun și apoi mănâncă între orele 12 și 20. Acesta nu este un model bun și este greu de respectat. O formă „mai blândă” constă în distribuirea meselor între orele 7:00 și 17:00.
De asemenea, este foarte important ce alimente consumăm. ”Optează pentru o dietă mediteraneană și combină-o cu mai mult exercițiu fizic. Numai atunci postul intermitent va avea efecte pozitive asupra sănătății tale”, subliniază Eric De Maerteleire.
În opinia acestuia, a mânca prea mult sau prea puțin este la fel de dăunător. În primul caz, există riscul de obezitate, iar în al doile caz, de malnutriție. Prin urmare, restricția calorică trebuie să fie moderată, altfel va avea efecte nocive. De exemplu, studiile au arătat că restricția calorică pe termen lung poate duce la scăderea masei musculare, la încetinirea metabolismului și la un sistem imunitar slăbit.