Mania spionajului în Rusia: De ce sunt acuzați fizicienii ruși de trădare?

Publicat: 09 iun. 2024, 10:31, de Radu Caranfil, în Internațional , ? cititori
Mania spionajului în Rusia: De ce sunt acuzați fizicienii ruși de trădare?

Președintele rus Vladimir Putin se laudă frecvent că țara sa este lider mondial în dezvoltarea armelor hipersonice, care călătoresc la de peste cinci ori viteza sunetului. Cu toate acestea, o serie de fizicieni ruși care lucrează la tehnologia din spatele acestor arme au fost acuzați de trădare și încarcerați în ultimii ani, într-o acțiune considerată de organizațiile pentru drepturile omului ca fiind un exces de zel.

Începând din 2015, 12 fizicieni, toți având legătură cu tehnologia hipersonică sau cu instituții care lucrează în acest domeniu, au fost arestați sub acuzația de trădare. Majoritatea sunt vârstnici, iar trei dintre ei au murit. Unul a fost ridicat din patul de spital în stadiu avansat de cancer și a murit la scurt timp după aceea.

Cazuri de rezonanță

Printre cazurile cele mai mediatizate se numără cel al lui Anatoly Maslov, un om de știință în vârstă de 77 de ani, care a fost condamnat în mai la 14 ani de închisoare într-o colonie penală. Un alt caz notabil este cel al lui Vladislav Galkin, un academician de 68 de ani, al cărui domiciliu din Tomsk a fost percheziționat în aprilie 2023. Bărbați înarmați, purtând măști negre, au sosit la 04:00 dimineața, răscolind dulapurile și confiscând hârtii cu formule științifice.

Într-o poveste care pare desprinsă dintr-un roman de spionaj, Dmitry Kolker, un expert în laser, a fost arestat în 2022 în timp ce se afla în spital, suferind de cancer pancreatic în stadiu avansat. Kolker a murit la două zile după arestare, la vârsta de 54 de ani.

O strategie de intimidare?

Procesul acestor fizicieni se desfășoară cu ușile închise, astfel încât nu se cunoaște exact de ce sunt acuzați. Kremlinul a declarat doar că „acuzațiile sunt serioase” și că nu poate comenta mai mult din cauza implicării serviciilor speciale. Cu toate acestea, colegii și avocații apărării susțin că oamenii de știință nu erau implicați în dezvoltarea armelor și că unele cazuri sunt bazate pe colaborări deschise cu cercetători străini.

Criticii sugerează că FSB, serviciul de securitate al Rusiei, dorește să creeze impresia că spionii străini sunt în căutarea secretelor armelor rusești. Yevgeny Smirnov, un avocat al organizației ruse pentru drepturile omului și asistență juridică, First Division, a declarat că „hipersonic” este acum un cuvânt care obligă autoritățile să închidă oamenii.

Impactul asupra comunității științifice

Această represiune are un efect devastator asupra comunității științifice din Rusia. Frica de a fi acuzat de trădare îi face pe mulți oameni de știință să evite anumite domenii de cercetare, în timp ce tinerii talentați părăsesc știința. Într-o scrisoare deschisă, angajații Institutului de Mecanică Teoretică și Aplicată (ITAM) au declarat că cei trei colegi arestați au avut „rezultate științifice strălucite” și au rămas „întotdeauna fideli intereselor țării”.

Cazurile de trădare par să fie alimentate de o atmosferă de spionomanie și izolaționism, mai ales după invazia Rusiei în Ucraina. Sergei Davidis, care conduce activitățile de sprijin pentru prizonierii politici ruși la centrul pentru drepturile omului Memorial, consideră că FSB, dornic să demonstreze rezultate, „construiește statisticile de raportare prin fabricarea de cazuri”.

Concurența pentru contractele de stat

Alți factori care pot contribui la aceste arestări includ concurența pentru contractele de stat și dorința Kremlinului de a trimite un mesaj de nemulțumire către toți oamenii de știință implicați în hipersonică. FSB uneori oferă sentințe mai blânde dacă suspecții mărturisesc și implică alte persoane. Viktor Kudryavtsev, un om de știință arestat, a refuzat o astfel de înțelegere și a murit de cancer pulmonar în 2021, la vârsta de 77 de ani, înainte de a fi judecat.

Rusia devine un cancer mondial avansat

Aceste cazuri trag un semnal de alarmă cu privire la direcția în care se îndreaptă Rusia în ceea ce privește libertatea științifică și colaborarea internațională. În timp ce guvernul rus își întărește controlul asupra informațiilor și a cercetării, consecințele pentru comunitatea științifică și pentru inovare sunt profund negative. Pe măsură ce paranoia legată de spionaj continuă să crească, viitorul cercetării științifice în Rusia devine din ce în ce mai sumbru.

(adaptare BBC)