„Manifestare de românism”! Așa explică primarul Galațiului cozile de sute de persoane cu handicap la alimentele de la UE
La Galați se repetă, în decorul actual, imaginile din anii 80, cu cozi de sute de persoane care așteaptă să primească pachete cu zahăr, făină, mălai, orez și câteva cutii de conserve. Sute de persoane cu handicap cu gradul 1 și 2 au stat la coadă de la 3.00 sau 5.00 dimineața, sau chiar de joi seara, de la ora 22.00, pentru a primi un pachet de alimente acordate gratuit de Uniunea Europeană.
Reprezentanții coaliției de guvernare sunt vădit incomodați de faptul că s-a ajuns ca oamenii să se îmbulzească la cozi pentru un pachet cu câteva alimente.
Primarul Galațiului, Ionuț Pucheanu, care este vicepreședinte PSD la nivel național și ministrul PNL al Fondurilor Europene, Marcel Boloș, susțin că nu ar trebui să existe astfel de cozi la alimente. Fiecare dintre ei are propriile explicații, dar nu iau în calcul faptul că după scumpirile din ultimele luni zahărul, făina, uleiul și celelalte alimente au devenit foarte costisitoare mai ales pentru românii cu venituri reduse.
La coadă de la 3.00 dimineața pentru zahăr, ulei, făină, mălai, conserve, gem și compot
Pachetul cu alimente de la UE cântărește peste 25 kg și conține făină de grâu, mălai, paste făinoase, ulei, zahăr, orez, o conservă cu carne de vită și o conservă cu carne de porc, pate de ficat, compot de fructe și gem de fructe. Primăria Galați a deschis un singur punct la care sunt distribuite cele 2.900 de pachete.
Mulți dintre gălățenii cu handicap de gradul 1 și 2, care pot beneficia de un astfel de pachet, sunt în stare de orice sacrificiu, chiar și să se așeze la coadă de la 3.00 dimineața pentru a-și primi pachetul cu alimente.
„Eu am venit de la 3.00 dimineața, dar sunt aici oameni care s-a așezat la coadă de aseară, de la ora 22.00. Chiar dacă noaptea nu mai e ger ca acum o săptămână, suntem vai de capul nostru. Când stai pe loc, te ia frigul. E greu, suntem bolnavi, avem pensii mici. E lipsă de respect față de oamenii săraci și bolnavi“, spunea o femeie.
Regula de bază a oricărei cozi: „primul sosit, primul servit!”
La Galați, în luna decembrie au fost primite 3.900 de pachete cu alimente, fiind destinate beneficiarilor Legii 416, a Venitului Minim Garantat. Un număr de 990 de pachete au fost distribuite înainte de Crăciun beneficiarilor Legii 416. Acum, pachetele rămase sunt distribuite persoanelor cu handicap.
Întrebat dacă nu putea fi găsită o modalitate rezonabilă pentru distribuirea acestor pachete, primarul Galațiului, Ionuț Pucheanu a răspuns că nu există posibilitarea unei reglementări, din cauză că pachetele sunt pentru cei cu „VMG”, nu pentru persoanele cu handicap: „Nu se poate, pentru că proiectul european nu este pentru persoane cu handicap”.
Primarul Galațiului a explicat de ce reprezentanții Cantinei de Ajutor Social aplică regula „primul venit, primul servit!”.
„Legea și proiectul în care noi, ca și oraș, beneficiem de ajutoare, spune că numărul de pachete vine pentru cei care sunt pe Venitul Minim Garantat și familiile aflate într-o situație nu tocmai bună.
Proiectul a început acum ani buni, când la Galați lucrurile nu erau tocmai pe roze, erau peste 3.900 de oameni care puteau beneficia. Proiectul nu s-a schimbat cu nimic la nivel de număr de beneficiari. În schimb, efectiv, în momentul de față, pe Venitul Minim Garantat, cetățeni ce pot beneficia de aceste pachete de la Uniunea Europeană sunt vreo 990.
Restul de pachete, obligativitatea în baza legii, este de a fi distribuite persoanelor cu handicap de gradul 1 și 2. Printr-o aritmetică simplă, rămân puțin peste 2.000 de pachete, iar persoane la nivelul municipiului Galați cu înscrierea în handicap 1 și 2 sunt peste 7.000.
Prin urmare nu se poate face o diferențiere între dumnealor. Dacă am încerca, cel mai probabil am frustra pe unii sau pe alții sau ar începe cu genul acela de supoziții, că au fost avantajați oamenii, că-s de la PSD, că-s de la PNL, că-s de la AUR și tot așa”, a explicat primarul Galațiului.
Primarul Ionuț Pucheanu: „suntem în fața unei manifestări de românism, cum să vii de la 6.00, să iei 2 kilograme de zahăr?”
Deși nu era cazul, explicațiile sale se puteau rezuma la cele câteva argumente, primarul Ionuț Pucheanu a ținut să adauge că asistăm la o „manifestare de românism”:
„Din păcate și îmi asum ce urmează să spun, suntem puși în fața unei manifestări de românism, ca să mă exprim așa. Adică n-ai cum să vii de la ora 6.00, să iei 2 kilograme de zahăr?”, a spus primarul Pucheanu.
Ce a vrut să spună primarul Galațiului? Probabil că ideea pe care a dorit să o comunice este că acele persoane cu handicap, cu venituri reduse, s-au învățat să stea la cozi pentru orice, chiar și pentru 2 kg de zahăr. De aceea primarul întreabă retoric: „să vii de la ora 6.00, să iei 2 kilograme de zahăr?”.
Primarul Galațiului nu poate înțelege că, mai ales în condițiile în care în ultimul an prețul unui kilogram de zahăr a ajuns de la 2,50 lei la 6-7 lei, iar un litru de ulei nu mai este 6-7 lei, ci 12 sau 18 lei, pentru o persoană cu venituri reduse un pachet de zahăr sau un litru de ulei nu mai sunt la fel de accesibile ca anul trecut. Iar când depinzi de pachetul cu alimente oferit gratuit și știi că dacă nu te duci primul ți-o ia altul înainte, pentru o persoană care se zbate în sărăcie devine o obligație și statul la coadă.
Ministrul Marcel Boloș: „nu ar trebui să fie panică în rândul beneficiarilor, pentru că pachetele alimentare există pentru toată lumea”
Prezent în studioul Antenei 3, Marcel Boloș, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene a ținut să precizeze că nu ar trebui să fie „panică în rândul beneficiarilor”, că n-ar trebui să existe cozi, deoarece ministerul său a asigurat pachete cu alimente pentru toți românii cu venituri reduse.
„Există pachete alimentare pentru toată lumea. Noi am repartizat la timp toate pachetele. Ministerul Investițiilor Europene, am și anunțat că înainte de sărbători am distribuit toate pachetele. Ceea ce aș vrea să subliniez este că nu ar trebui să fie panică în rândul beneficiarilor, pentru că pachetele alimentare există pentru toată lumea, au fost distribuite la toți beneficiarii. Asigur pe toți că avem până la ultimul pachet alimentar asigurat și nu se pune problema să nu dăm la toată lumea aceste pachete”, a declarat Marcel Boloș.
Cifrele prezentate de primarul Galațiului demonstrează că ministrul Boloș nu are dreptate. La Galați mai sunt disponibile 2.910 pachete cu alimente și sunt 7.000 de persoane cu handicap de gradul 1 și 2 care ar avea dreptul să primească pachetul de la UE. Un număr de 4.090 de persoane nu vor primi pachetul cu alimente.
Oricum, ministrul Marcel Boloș a dat vina pe primării, afirmând că „o mai bună organizare la nivelul primăriilor ar fi fost utilă”.