MApN demontează campaniile de dezinformare privind securitatea națională și cooperarea NATO

Publicat: 15 dec. 2024, 14:49, de Andrei Ceausescu, în ACTUALITATE , ? cititori
MApN demontează campaniile de dezinformare privind securitatea națională și cooperarea NATO

Ministerul Apărării Naționale (MApN) a transmis un avertisment cu privire la proliferarea campaniilor de dezinformare și manipulare care vizează discreditarea eforturilor României de a-și consolida capacitatea de apărare.

Într-un comunicat, MApN subliniază că asemenea practici sunt intens propagate în mediul online și încearcă să inducă ideea că acțiunile comune ale României cu NATO ar pune în pericol suveranitatea națională.

Cooperarea cu NATO – garanție a suveranității și securității naționale

Potrivit InfoRadar, platforma de informare a MApN, integrarea României în NATO reprezintă un pilon esențial al securității și suveranității naționale. „Niciodată România nu a avut garanții mai puternice pentru suveranitatea și securitatea sa decât cele oferite prin statutul de membru al Alianței Nord-Atlantice”, afirmă oficialii.

Declarația vine în contextul răspândirii unor informații false potrivit cărora gestionarea integrată a spațiului aerian al țărilor NATO, reglementată printr-un proiect de lege recent, ar constitui un act de „trădare națională”.

Legea privind spațiul aerian: un instrument defensiv, nu o amenințare

Proiectul de lege privind controlul utilizării spațiului aerian, adoptat de Guvern pe 12 decembrie, reglementează integrarea spațiului aerian național în cel al NATO în scopul apărării colective. InfoRadar clarifică faptul că această măsură nu afectează suveranitatea națională.

„Gestionarea integrată a spațiului aerian este esențială pentru utilizarea eficientă a capabilităților defensive ale Alianței și nu diminuează în niciun fel drepturile țărilor membre asupra propriilor spații aeriene”, se arată în comunicat.

România, un partener activ în cadrul NATO

MApN reamintește contribuțiile României la misiunile NATO, subliniind importanța solidarității în cadrul Alianței. Forțele Aeriene Române au participat, de două ori, la misiuni de poliție aeriană în Lituania, ultima dată în 2023, cu patru aeronave F-16 și 100 de militari. În mod similar, în România, aliați precum Spania și alte state NATO dislocă prin rotație aeronave și personal pentru misiuni de poliție aeriană extinsă, consolidând capacitatea de reacție a țării în fața eventualelor amenințări.

În prezent, în Baza Aeriană de la Mihail Kogălniceanu, un detașament spaniol, format din 150 de militari și opt aeronave F-18 Hornet, efectuează misiuni care întăresc integritatea spațiului aerian comun al NATO.

Dezinformarea, o amenințare reală pentru securitate

Campaniile de dezinformare care încearcă să submineze încrederea publicului în măsurile de securitate națională fac parte, potrivit InfoRadar, dintr-un tipar bine cunoscut de propagandă, promovat inclusiv de actori statali ostili. Acestea urmăresc să creeze un climat de panică, să slăbească încrederea în NATO și să erodeze capacitatea statului român de a asigura securitatea cetățenilor săi.

„Astfel de dezinformări atacă cel mai puternic instrument de garantare a suveranității și securității naționale – cooperarea cu NATO – și reprezintă încercări deliberate de subminare a intereselor României”, subliniază MApN.

O responsabilitate comună

Ministerul Apărării Naționale face apel la cetățeni să se informeze din surse oficiale și să nu cadă pradă dezinformării. Accesul la adevăr și încrederea în instituțiile de securitate ale statului sunt esențiale pentru menținerea suveranității și stabilității României, într-un context geopolitic tensionat.