MApN demontează informațiile rușilor despre presupusa incendiere a unui depozit de carburanți în Bragadiru

Publicat: 06 aug. 2024, 11:52, de Andrei Ceausescu, în ACTUALITATE , ? cititori
MApN demontează informațiile rușilor despre presupusa incendiere a unui depozit de carburanți în Bragadiru

Ministerul Apărării Naționale (MApN) avertizează că o informație falsă despre presupusa incendiere a unui depozit de carburanți din Bragadiru a devenit virală pe rețelele sociale.

Potrivit MApN, această informație a apărut inițial pe contul unui așa-zis centru de studii ale războiului de pe platforma X (fostă Twitter), precum și pe canalele asociate propagandei Federației Ruse de pe rețelele sociale Telegram, VK, YouTube și Reddit.

Conform acelorași „surse”, se susține că depozitul ar fi fost destinat Forțelor Armate ale Ucrainei, însă clipul care circulă este marcat ca neverificat și conține un link către un grup din rețeaua Telegram al acelui centru pretins.

În plus, pe canalul de Telegram, aceleași „surse” încearcă să insinueze că incendiul ar fi fost provocat de un grup de refugiați ucraineni nemulțumiți de reducerea sprijinului european pentru Ucraina. Se vehiculează și informația falsă că autoritățile române ar fi confirmat oficial acest incident fictiv, atribuindu-i cauzalitate unui scurtcircuit.

Totodată, un pretins expert militar rus afirmă că depozitul fictiv incendiat de „sabotorii ucraineni din mișcarea de rezistență” se află în Bragadiru, județul Ilfov, fiind utilizat pentru stocarea combustibilului destinat ulterior Forțelor Armate ale Ucrainei, provenit de pe platformele petroliere din zonă.

Pe un canal de YouTube se propagă chiar ideea că presa din România ar fi confirmat că depozitul conținea motorină pentru Forțele Armate ale Ucrainei, susținându-se că aprovizionarea s-ar fi făcut printr-o conductă transfrontalieră.

Această serie de informații false atinge apogeul odată cu reapariția unei teme false mai vechi, referitoare la presupusa atacare a Federației Ruse cu aeronave F-16 de pe teritoriul României. Clipul respectiv este prezentat pe o platformă rusă de informare, fără mențiunea că sursa este neverificată sau fără link către grupul de Telegram prin care a fost inițial promovat pe rețelele sociale.

MApN subliniază că toate informațiile vehiculate cu privire la „incidentul” prezentat pe aceste canale sunt complet false. Clipul în cauză nu a fost filmat în Bragadiru sau în altă locație din România, iar autoritățile române nu au raportat niciun incendiu la depozitele de carburanți de pe teritoriul țării.