Marcel Boloş a vorbit despre ”taxa pe boală”. „Singura țară care își permite acest lux”
Ministrul Marcel Boloș a declarat la moțiunea de cenzură depusă de USR împotriva sa că nu a introdus o taxă nouă pe concedii medicale, ci a eliminat o facilitate care nu există nicăieri în Uniunea Europeană.
Ministrul Finanţelor Publice, Marcel Boloş, s-a apărat în Parlament, acolo unde a fost depusă o moțiune simplă împotriva sa. Reprezentantul Guvernului a fost nevoit să vină cu explicații legate de așa-zisa ”taxă pe boală”.
Marcel Boloş a vorbit despre ”taxa pe boală”
Boloș a precizat că, cel puțin la nivel european nu există un sistem atât de ineficient ca în România, în ceea ce privește plata concediilor medicale.
„Nu există nicăieri în Uniunea Europeană aşa ceva. Am studiat modelele de finanţare din Germania, Franţa, Italia, Spania. Nu există niciunde un sistem de plată al concediilor medicale atât de ineficient ca în România. Suntem singura ţară din UE care îşi permite luxul, cu consecinţele dezastruoase de rigoare, de a avea indemnizaţia de concediu medical mai mare decât salariul atunci când eşti la serviciu”, a spus Marcel Boloș.
În continuare, Marcel Boloș a venit cu cifre care arată câți bani a cheltuit statul pentru concediile medicale ale românilor.
”Că sistemul de plată al concediilor medicale este unul păgubos şi antrenează după el diverse activităţi speculative, o spun cifrele de la sine: 2022 – număr de certificate medicale eliberate: 4.124.886, atenţie, număr zile de concedii medicale 29.452.257, valoarea bugetului alocat pentru plata concediilor medicale 5, 9 miliarde lei. 2023 – număr de concedii medicale eliberate: 3.361.223, număr zile de concedii medicale 24.870.933, valoare buget alocat pentru plata concediilor medicale 3,6 miliarde lei. Iar pentru anul 2024 avem de asemenea un buget record alocat pentru concediile medicale de aproximativ 3,7 miliarde lei. Numai în anul 2023 din totalul de 3.361.223 certificate medicale eliberate, 1.800.883 au fost eliberate de cabinetele medicale individuale, 1.317.722 de ambulatoriile de specialitate şi doar 242.618 certificate medicale eliberate de către spitale”, a mai spus Marcel Boloş.
Ministrul Boloș a spus că un român care era plătit 100% în timpul concediului medical, se alegea, de fapt, cu un salariu mai mare decât dacă ar fi lucrat în toată perioada respectivă.
„Cam aşa arăta realitatea: la 75% indemnizaţie de concediu medical, prin neplata CASS pe perioada concediului medical beneficiezi de un net de plată de 86%. La 85% indemnizaţie de concediu medical, însă prin neplata CASS pe perioada concediului medical, beneficiezi de un net de plată de 98%. Şi acum, atenţie, la 100% indemnizaţie de concediu medical însă prin neplata CASS pe perioada concediului medical beneficiezi de un net de plată de 115%”, a mai afirmat ministrul Boloş.
Boloş a mai spus că ceea ce Guvernul a urmărit prin modificările legislative, a fost să descurajeze statul în concedii medicale pentru motivul că se plăteşte mai bine să stai acasă decât prezenţa la serviciu.