Marcel Boloș: „Am luat parte la două evenimente importante pentru viitorul economic al UE”
Marcel Boloș a vorbit despre evenimentele recente la care a luat parte. Ministrul Finanțelor a ținut să precizeze că aceste întâlniri sunt benefice pentru viitorul economic al UE. Ce decizii au fost luate și ce planuri are oficialul.
Marcel Boloș, despre ultimele evenimente economice
Marcel Boloș, ministrul finanțelor, a subliniat importanța participării României la reuniunile internaționale unde se discută perspectivele strategice la nivel european, tratând cu seriozitate reprezentarea țării în aceste contexte.
El a explicat că participarea la astfel de întâlniri este esențială pentru a se asigura că vocea României este auzită și că politicile adoptate la nivel european aduc beneficii cetățenilor români.
Ieri, Boloș a participat la două evenimente cruciale pentru viitorul economic al Uniunii Europene:
Reuniunea Consiliului Guvernatorilor Băncii Europene de Investiții (BEI)
În cadrul acestei reuniuni, s-a aprobat foaia de parcurs pentru menținerea unui nivel anual de investiții de 95 miliarde de euro, pe care Boloș a susținut-o ferm. El a transmis că este esențial să se mențină o putere financiară robustă și amortizoare de capital, asigurând astfel stabilitatea financiară a BEI și capacitatea de a susține investițiile majore.
Boloș a subliniat importanța reuniunii guvernatorilor BEI pentru stabilirea direcțiilor strategice de investiții la nivel european, prin care România are acces la finanțare pentru proiectele de investiții.
Reuniunea Consiliului ECOFIN, format din miniștrii economiei și finanțelor din toate statele membre UE
În cadrul acestei reuniuni, Comisia Europeană a prezentat pachetul de primăvară privind Semestrul European.
De asemenea, s-a discutat situația evoluției deficitului României și a fost anunțată lansarea dialogului tehnic dintre Comisia Europeană și statele membre cu privire la conținutul planurilor fiscal-structurale pe termen mediu. Aceste planuri vor urmări încadrarea graduală a economiilor din UE în parametrii de deficit bugetar de maxim 3% din PIB și datorie publică de maxim 60% din PIB.
În plus, s-a abordat Pachetul TVA în era digitală (VIDA), destinat combaterii fraudei în materie de TVA și sprijinirii întreprinderilor pentru a se adapta la cele mai noi soluții informatice. Boloș a participat activ la aceste discuții, reafirmând angajamentul României de a contribui la stabilitatea și progresul economic al Uniunii Europene.