Marcel Boloș, atac la „șefii de bani” publici. Sunt mult prea mulți
Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, spune că România se află la o răscruce de drumuri și trebuie să ia măsuri radicale, cum ar fi reducerea cheltuielilor bugetare pentru a nu pierde fondurile europene. În primul rând, trebuie să avem mai puțini „șefi la bani”.
În fapt, este vorba de un atac direct la cei 16.000 de ordonatori de credite din România
„Trebuie să evităm acest risc care planează asupra noastră de suspendare a fondurilor europene pentru că fără ele România ar fi într-o derivă totală și nu vreau să mă gândesc ce ar însemna România fără fondurile europene.
Sper de asemenea ca mult criticata OUG a reformei și a austerității, care este pentru România, un reper, o răscruce. România se află la o răscruce de drumuri. Această OUG aduce cu sine, de asemenea, descentralizare serviciilor publice, aduce cu sine regionalizarea anumitor servicii publice și să nu fiu înțeles greșit în sensul regionalizării totale. Acolo o să vedeți elemente de reformă pentru a nu mai ajunge la situații delicate pentru România din perspectiva sustenabilității finanțelor publice.
Guvernul României, așa cum premierul a spus de multe ori este angajat pe drumul reformelor publice. Premierul a spus-o, o spun și eu: trebuie să avem mai puțini șefi la bani. Avem peste 16.000 de șefi la bani, noi le spunem ordonatori de credite. Nu prea înțelege lumea exact ce sunt ordonatorii de credite, dar vă spun eu ce sunt: șefi la banii publici.
Nu poți să ceri impozite și taxe de la omul amărât și după aceea în partea cealaltă pe cheltuieli publice să ai o țopăială și un dezmăț pe bani publici, asta nu poate merge la infinit (…) Nici eu nu credeam că planează o așa mare greutate asupra României, dar este nevoie de această reformă. Este un act de curaj, pentru că vine o reformă profundă într-un an pre-electoral”, a declarat Marcel Boloș.