Marcel Boloș, despre Fitch: „Deocamdată, doar s-a tras semnalul de alarmă”

Publicat: 18 dec. 2024, 14:07, de Andrei Ceausescu, în POLITICĂ , ? cititori
Marcel Boloș, despre Fitch: „Deocamdată, doar s-a tras semnalul de alarmă”
Marcel Boloș / Inquam Photos / Octav Ganea

„Deocamdată, doar s-a tras semnalul de alarmă”, a declarat ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, miercuri, comentând revizuirea perspectivei ratingului suveran al României de către agenția Fitch, de la stabil la negativ.

Boloș a subliniat că, în ciuda acestei schimbări, România rămâne în continuare în categoria de rating „BBB minus” și a transmis un mesaj de calm, insistând că este esențial ca autoritățile să ia măsuri de consolidare fiscal-bugetară pentru a menține stabilitatea economică.

„Rămânem în continuare în categoria de rating BBB minus și asta trebuie să fie urmată de luarea măsurilor de consolidare fiscal-bugetară pentru ca să ne menținem perspectiva stabilă pe care am avut-o înainte de această criză generată la nivel politic”, a declarat ministrul, adăugând că este necesar ca măsurile propuse să fie implementate rapid pentru a preveni deteriorarea suplimentară a situației financiare a țării.

Decizia agenției Fitch, care a revizuit perspectiva IDR (datorii pe termen lung) a României de la „stabil” la „negativ”, vine pe fondul incertitudinilor politice interne și a riscurilor fiscale. Printre motivele invocate de agenție se numără „credibilitatea politică erodată” și instabilitatea politică, precum și derapajele fiscale și cheltuielile publice nesustenabile.

Marcel Boloș: „Aceste incertitudini politice trebuie rezolvate rapid”

Ministrul Finanțelor a explicat că această perspectivă negativă este un semnal legat de perioada dificilă pe care România o parcurge, marcată de fărâmițarea deciziilor politice și de dificultățile în formarea unui guvern stabil. „Aceasta este o perioadă dificilă generată de fragmentarea deciziilor în Parlament și de constituirea unui nou Guvern, iar aceste incertitudini politice trebuie rezolvate rapid pentru a putea lua măsurile necesare”, a mai adăugat Boloș.

Referitor la măsurile de ajustare fiscală, Boloș a anunțat că acestea vor fi discutate în cadrul coaliției de guvernare și vor fi incluse într-o viitoare „Ordonanță trenuleț”, care va aborda atât consolidarea fiscală, cât și recalcularea pensiilor. „Recalcularea pensiilor este un angajament. Așteptați Ordonanța trenuleț”, a spus Boloș, subliniind că acest act normativ va cuprinde măsurile financiare necesare pentru a răspunde angajamentelor guvernamentale.

Care este definiția pentru „mari averi”?

În ceea ce privește impozitarea marilor averi, ministrul a precizat că termenul „mari averi” trebuie clar definit în cadrul coaliției de guvernare. „Trebuie să stabilim, în cadrul coaliției, care este definiția pentru „mari averi” și să ajungem la un consens”, a declarat Boloș, lăsând să se înțeleagă că orice decizie în acest sens va fi adoptată după discuții între partidele politice din guvern.

Marcel Boloș: „Autoritățile vor face tot posibilul pentru a asigura continuitatea plăților”

În final, ministrul Finanțelor a răspuns și la întrebarea legată de disponibilitatea resurselor financiare pentru pensii și salarii, afirmând că guvernul lucrează în prezent la Ordonanța trenuleț, care va oferi detalii despre resursele financiare disponibile. „Deocamdată lucrăm la Ordonanţa trenuleţ şi acolo vedem ce resurse financiare avem”, a spus Boloș, asigurându-i pe cetățeni că autoritățile vor face tot posibilul pentru a asigura continuitatea plăților.