Marcel Ciolacu a declarat din postura de posibil președinte: „Exclus să numesc premier de la AUR”
Marcel Ciolacu, candidat la alegerile prezidențiale, a declarat că PSD nu va colabora cu Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) pentru formarea unei majorități parlamentare, nici măcar în cazul în care alternativa ar fi intrarea partidului în opoziție.
Ciolacu respinge speculațiile privind un „blat” între PSD și AUR
În cadrul unei emisiuni la Antena 3, liderul PSD a subliniat clar această poziție, respingând ideea unei alianțe politice între PSD și AUR. Mai mult, pentru a confirma acest angajament, Ciolacu a semnat o declarație oficială în care se angajează că, în cazul în care va fi ales președinte, nu va desemna niciodată un prim-ministru din partea acestui partid.
Premierul a mai precizat că, în cazul în care va fi ales președinte al României, nu va numi un prim-ministru din cadrul PSD, în ciuda apartenenței sale la acest partid. Scopul, explică el, este să promoveze o împărțire echitabilă a puterii, astfel încât echilibrul instituțional să fie menținut.
Pentru a consolida această direcție, Ciolacu a anunțat convocarea unei ședințe a Consiliului Național al PSD, în cadrul căreia urmează să fie supusă la vot decizia oficială de a exclude posibilitatea unei majorități parlamentare cu AUR.
În timpul interviului, Ciolacu a fost întrebat și despre speculațiile recente potrivit cărora ar exista o înțelegere tacită între PSD și AUR. El a negat ferm aceste zvonuri, amintind că în trecut a fost „cel mai atacat om politic” de către liderul AUR, George Simion. Ciolacu a relatat un episod din Parlament, când Simion l-a atacat verbal timp de 45 de minute.
„Cum să fac blat cu un asemenea personaj?”, a întrebat retoric liderul PSD, încercând să clarifice că o astfel de colaborare nu ar avea temei.
Ciolacu a subliniat că PSD își dorește să acționeze independent de AUR, bazându-se pe o viziune politică distinctă. Aceste atacuri venite din partea AUR, în opinia lui Ciolacu, reprezintă dovada că între cele două partide nu există afinitate politică sau oportunitatea unei înțelegeri.
Critici la adresa PNL: o „istorie” repetată
În cadrul aceleiași emisiuni, Ciolacu și-a exprimat surprinderea față de faptul că Partidul Național Liberal (PNL) – partener de guvernare al PSD – a fost cel mai vocal în a critica ideea unei colaborări între social-democrați și AUR.
Liderul PSD a comparat reacția PNL cu „șmecheriile ieftine” pe care le folosea Partidul Democrat Liberal (PDL) în trecut, făcând aluzie la strategii similare adoptate pentru a influența publicul în favoarea unor obiective proprii.
Potrivit lui Ciolacu, PDL – partidul fostului președinte Traian Băsescu, acum absorbit în PNL – a recurs la astfel de metode pentru a asigura poziții importante, cum a fost cazul europarlamentarelor.
„Am văzut cum a pornit această istorie. Cu surprindere am văzut că au țipat cel mai tare colegii de guvernare. Această șmecherie ieftină a fost folosită de PDL, partidul lui Băsescu, pentru a o trimite pe fiica sa europarlamentar. Au strâns pe fiecare secție câteva voturi. PDL nu mai există, dar a fost absorbit de PNL”, a declarat premierul.