Marcel Ciolacu ar vrea ca subvenția la energie să se prelungească până în 2025
Președintele Camerei Deputaților susține că, în România ar trebui să mențină măsura subvenției la factura de energie până în anul 2025. Marcel Ciolacu spune că așteaptă variante oficiale de la Comisia Europeană privind reglementarea în domeniul energiei.
El a spus că este posibil ca de la Comisia Europeană să vină o soluţie de reglementare.
„Tocmai v-am anunţat că de aceea nu ne-am grăbit, ca să aşteptăm (Comisia Europeană – n.r.). Poate de la Comisia Europeană vine o soluţie de reglementare, la fel pe doi ani”, a afirmat Ciolacu, întrebat în legătură cu faptul că în acest timp se emit facturi de plată a energiei.
Ordonanţa de urgenţă 119/2022 privind energia a fost adoptată cu modificări de Senat pe 27 septembrie, fiind lărgită lista celor care beneficiază de preţ plafonat pentru consumul realizat până la 31 august 2023. În prezent, OUG 119/2022 se află la Camera Deputaţilor, care este for decizional.
Guvernul a decis să plafoneze prețurile la energie până la 31 august 2023. Pentru mulți consumatori casnici, facturile vor crește – potrivit noului calcul – pentru că Executivul a scăzut plafonul până la care se acordă ajutor de la stat.
Prețurile pe care le vom plăti în funcție de consum
Practic, prin noua ordonanță doar cei care au un consum lunar de 255 de kilowatti oră vor avea facturile compensate. Înainte, pragul era de 300 de kilowatti.
1 – 68 de bani / kilowatt pentru facturi cu consum de până la 100 de kilowatti
Cei cu facturi de până la 100 de kilowatti pe lună vor plăti un preț de maximum 68 de bani / kilowatt.
2 – 80 de bani / kilowatt pentru facturi cu consum între 100 și 255 de kilowatti
Pentru un consum între 100 și 255 de kilowatti prețul este de 80 de bani.
3 – Consumul de peste 255 de kilowatti este plătit la prețul pieței
Orice trece de acest consum se va plăti la prețul pieței: adică suma dintre prețurile de achiziție, furnizare și tarifele reglementare de ANRE, arată proiectul noii ordonanță de urgență.
Prețurile pentru spitale, școli și instituții de servicii sociale
Spitalele, școlile și instituțiile de servicii sociale vor plăti un preț de 1 leu / kilowatt cu TVA inclus.
Prețurile pentru instituții publice, IMM-uri și firmele din industria alimentară
Restul instituțiilor publice, IMM-urile și firmele din industria alimentară vor avea factura plafonată la maxim 1 kwh pentru 85% din consumul mediu lunar realizat în 2021. Restul se plătește la prețul pieței.
Prețurile pentru gaze naturale
Cât privește facturile la gaze naturale, clienții casnici vor plăti maximum 31 de bani / kilowatt, iar cei noncasnici maximum 37 de bani.
Ordonanța prevede și că de luna aceasta producătorii, traderii și agregatorii de energie electrică sau gaze naturale vor plăti o contribuție de solidaritate. Calculul acesteia nu a fost făcut deocamdată public.
Proiectul Ordonanței mai arată că producătorii de gaze – care au și producție de energie electrică – nu pot vinde gazelle către propriile central cu un preț mai mare de 100 de megawatt ora.