Marcel Ciolacu: Avem un plan guvernamental clar pentru aderarea completă la Spaţiul Schengen până la sfârşitul anului
Aderarea României la Spaţiul Schengen cu frontierele aeriene şi maritime este „o reuşită binemeritată de ţara noastră ca membru al UE”, consideră Marcel Ciolacu. Totodată, premierul țării a declarat că există un plan guvernamental clar şi ferm asumat pentru aderarea completă până la sfârşitul anului.
„România este de astăzi în Spaţiul Schengen cu frontierele aeriene şi maritime, o reuşită binemeritată de ţara noastră ca membru al Uniunii Europene. Beneficiile sunt evidente atât pentru cetăţenii români care pot călători mai uşor, cât şi pentru economia naţională, prin deschiderea unor noi oportunităţi în acest spaţiu de liberă circulaţie. Este o victorie a României şi a tuturor celor care au crezut în acest proiect de ţară.
Avem un plan guvernamental clar şi ferm asumat pentru aderarea completă la Spaţiul Schengen până la sfârşitul anului. Am convingerea că prin seriozitate şi stabilitate vom realiza acest obiectiv, aşa cum am reuşit alte două proiecte majore – aderarea la NATO şi la Uniunea Europeană – şi cum ne pregătim pentru a face parte din Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică”, a transmis Ciolacu într-un mesaj postat duminică pe Facebook.
Cătălin Predoiu, primul mesaj după intrarea în Schengen
Și Ministrul de Interne, Cătălin Predoiu a transmis un mesaj după intrarea parțială a României în Schengen. Potrivit acestuia, acțiunile privind securitatea frontierelor se vor intensifica, incluzând controale selective bazate pe informații și analize de risc.
”Odată cu intrarea în Schengen, cetăţenii români se vor bucura de o mobilitate sporită, trecând prin punctele de control ale Poliţiei de Frontieră fără a fi nevoie de verificarea documentelor de călătorie. Pentru a avea această libertate de mişcare sporită, acţiunile Ministerului Afacerilor Interne privind securitatea frontierelor se intensifică. Poliţia de Frontieră va continua să efectueze controale selective, bazate pe informaţii, analize de risc şi indicii rezonabile pentru a contracara orice ameninţare potenţială”, precizează ministrul Cătălin Predoiu.