Marcel Ciolacu: Curtea de Conturi – exemplu de bună practică; este nevoie de întărirea colaborării dintre Parlament şi Curte
Preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, liderul PSD, a declarat joi că este nevoie de întărirea colaborării dintre Parlament şi Curtea de Conturi, adăugând că sunt multe exemple pozitive privind activitatea Curţii, precum raportul din pandemie prin care „toţi românii au putut să vadă pe ce s-au cheltuit zeci de milioane de euro în timp ce ei erau ţinuţi închişi în casă”.
„Mă bucur să fiu astăzi alături de dumneavoastră pentru a celebra 30 de ani de la reînfiinţarea uneia dintre cele mai importante instituţii democratice – Curtea de Conturi a României. Sunt trei decenii în care democraţia românească a evoluat odată cu arhitectura sa instituţională şi cred că nu greşesc cu nimic când spun că putem vorbi despre Curtea de Conturi ca despre un exemplu de bună practică pentru tot ceea ce înseamnă sistemul instituţional din România”, a afirmat Ciolacu, la Conferinţa internaţională „Curtea de Conturi a României – Digitalizare în audit”, eveniment aniversar organizat cu ocazia împlinirii a 30 de ani de la adoptarea legii de reînfiinţare a instituţiei.
El a transmis felicitări conducerii Curţii de Conturi pentru eforturile depuse pentru continuarea procesului de modernizare a acestei instituţii.
„Ştiu că nu este uşor, ştiu că vă confruntaţi cu multe provocări, dar sunt convins că prin dialog şi prin deschiderea pe care aţi dat dovadă în această perioadă veţi reuşi să vă duceţi la îndeplinire toate obiectivele”, a adăugat Ciolacu.
Preşedintele Camerei Deputaţilor a afirmat că este nevoie de întărirea colaborării dintre Parlament şi Curtea de Conturi.
„Din punctul meu de vedere, cred că este timpul să trecem la nivelul următor, este nevoie de întărirea colaborării dintre Parlament şi Curtea de Conturi, mai ales prin constituirea la nivel parlamentar a unor comisii care să analizeze rapoartele de audit şi să determine principalele instituţii implicate să pună în aplicare recomandările Curţi. De asemenea, feedback-ul în urma rapoartelor Curţii de Conturi poate constitui o bază solidă de plecare pentru activitatea parlamentară în ceea ce priveşte modificarea cadrului legislativ în care instituţiile îşi desfăşoară activitatea”, a mai spus liderul PSD.
El a mai afirmat că sunt multe exemple pozitive în activitatea Curţii de Conturi, menţionând în acest sens raportul instituţiei din perioada pandemiei, în care „toţi românii au putut să vadă pe ce s-au cheltuit zeci de milioane de euro în timp ce ei erau ţinuţi închişi în casă”.
„Personal, vreau să încurajez să faceţi în continuare ceea ce trebuie. Dumneavoastră sunteţi cei care controlaţi banii publici. Dar asta este o datorie pe cât de grea, pe atât de onorantă, pentru că banii publici sunt ai tuturor cetăţenilor din taxe şi impozite şi tocmai de aceea avem datoria să ne asigurăm că ei sunt cheltuiţi corect. Sunt multe exemple pozitive care îmi vin în minte când vine vorba de banii publici şi de implicarea Curţii de Conturi, dar vreau să vă amintesc doar de acel raport din perioada pandemiei, când toţi românii au putut să vadă în raportul Curţii pe ce s-au cheltuit zeci de milioane de euro în timp ce ei erau ţinuţi închişi în casă. Acela a fost un moment în care statul român, prin instituţiile sale, s-a protejat de toţi cei care au vrut să profite de o pandemie pentru a-şi umple buzunarele şi sper ca toate celelalte instituţii ale statului să facă lumină în acest caz, pentru că oamenii au datoria să afle tot adevărul din acea perioadă”, a mai afirmat Ciolacu.
El a mai spus că „la 30 de ani de la reînfiinţarea ei, Curtea de Conturi a României duce mai departe moştenirea dată de părinţii ei fondatori: vegherea la cheltuirea judicioasă a banului public prin interesul cetăţeanului”.