Marcel Ciolacu, declarații înainte de şedinţa CSAT: Nu ia nicio decizie, CSAT-ul informează
Premierul Marcel Ciolacu a făcut declarații joi, înainte de ședința Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT), pentru a clarifica rolul acestei instituții și a explica participarea sa. Acesta a subliniat că CSAT nu ia decizii, ci are un rol informativ, iar prezența sa la ședință este în conformitate cu atribuțiile funcției de prim-ministru.
Ciolacu a subliniat că, în ciuda percepțiilor generale, CSAT-ul nu este responsabil pentru luarea deciziilor, ci are misiunea de a oferi informații relevante privind securitatea națională. Acesta a explicat că rolul său ca prim-ministru în cadrul ședințelor CSAT este de a lua act de aceste informări, nu de a influența sau decide asupra lor.
”CSAT nu ia nicio decizie, CSAT-ul informează. Am şi întrebat dacă e normal ca să particip la şedinţa CSAT şi mi s-a transmis de la secretarul CSAT că este normal, pentru că nu mai sunt în acest moment candidat şi sunt prim-ministru şi trebuie să particip să iau act de informare”, a spus premierul Ciolacu.
Președintele Klaus Iohannis a convocat Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT) pentru joi, 28 noiembrie 2024, la ora 14:00, la Palatul Cotroceni. Întâlnirea vine pe fondul controverselor și tensiunilor legate de posibile interferențe externe în alegerile prezidențiale desfășurate pe 24 noiembrie.
Situația politică din România a devenit tot mai complicată după primul tur al alegerilor prezidențiale. Decizia Curții Constituționale a României (CCR) de a dispune renumărarea voturilor marchează un moment rar întâlnit în istoria electorală a țării. Hotărârea, luată în unanimitate de un corp judecătoresc majoritar numit de Partidul Social Democrat (PSD), aduce în prim-plan suspiciuni privind corectitudinea procesului electoral.
CCR a anunțat că a amânat validarea rezultatelor din primul tur, optând în schimb pentru o reverificare completă a buletinelor de vot. Această decizie a fost justificată prin necesitatea de a elimina orice îndoieli legate de influențele externe sau erorile procedurale care ar fi putut afecta rezultatul electoral.