Marcel Ciolacu, despre situația României, la întâlnirea cu ambasadorii: Anul acesta avem cele mai mari investiții nete de după Revoluție
Premierul Marcel Ciolacu a susținut un discurs adresat ambasadorilor români din străinătate, în care a abordat atât starea actuală a României, cât și direcțiile strategice de politică externă. În cadrul discursului, Ciolacu a subliniat importanța aderării României la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OECD), eliminarea vizelor pentru călătoriile în Statele Unite și integrarea completă a țării în spațiul Schengen.
Marcel Ciolacu, despre situația din România
Premierul Marcel Ciolacu a evidențiat că România se bucură de o poziție stabilă într-un context geostrategic volatil și a subliniat că economia țării a înregistrat una dintre cele mai bune creșteri din Europa în anul precedent.
Cu perspective economice pozitive, se așteaptă o creștere de peste 3% pentru 2024 și 2025, în mare parte datorită investițiilor semnificative. În primele șapte luni ale anului, investițiile nete au atins 58 de miliarde de lei, cu obiectivul de a depăși 110 miliarde până la sfârșitul anului.
”Într-un context geostrategic volatil, România rămâne o ancoră de stabilitate și în domeniul economic. Anul trecut, am avut una dintre cele mai bune creșteri economice din Europa, iar tendințele pentru perioada următoare sunt încurajatoare, cu previziuni de peste 3% în 2024 și 2025.
O creștere care se bazează în bună parte pe investiții. De altfel, anul acesta avem cele mai mari investiții nete de după Revoluție, de 58 de miliarde de lei în primele șapte luni și ne propunem să depășim 110 miliarde până la sfârșitul anului.
Toate aceste date trebuie să ne ofere încredere în dialogul cu partenerii externi. Rolul dumneavoastră, al diplomaților și al celor care promovați economia României este esențial în a prezenta România așa cum este ea: un partener de afaceri de încredere, o destinație atractivă pentru cei care vor să investească aici.
Ciolacu a accentuat rolul esențial al diplomaților români în promovarea imaginii României ca un partener de afaceri de încredere și o destinație atractivă pentru investiții.
De asemenea, el a subliniat importanța sprijinirii firmelor românești în eforturile lor de extindere pe piețele internaționale, menționând că exporturile României au atins aproape 93 de miliarde de euro anul trecut, cu perspective de a depăși 100 de miliarde în acest an.
În ceea ce privește aderarea la OECD, premierul a subliniat că acest proiect de țară reprezintă o prioritate majoră, oferind garanții pentru investiții pe termen lung, crearea de locuri de muncă și îmbunătățirea administrației publice, toate contribuind la creșterea nivelului de trai. Ciolacu a îndemnat instituțiile responsabile să trateze procesul cu maximă seriozitate pentru a atinge obiectivul aderării în 2026.
Referindu-se la parteneriatul strategic cu Statele Unite, premierul a reafirmat importanța acestuia ca pilon fundamental al politicii externe a României. El a exprimat speranța că eforturile României de a accede în programul Visa Waiver vor fi încununate cu succes, facilitând călătoriile fără viză pentru cetățenii români în SUA.
”România este puternică și pentru că are parteneri puternici. Parteneriatul strategic cu Statele Unite rămâne astfel un pilon de bază al politicii noastre externe. Dinamismul cooperării dintre țările noastre în planul securității și apărării trebuie completat de dezvoltarea dimensiunii economice. Am încredere, de asemenea, că eforturile României pentru accederea în programul Visa Waiver vor fi răsplătite curând.
De asemenea, dorim și accelerarea și diversificarea raporturilor României cu statele din Orientul Mijlociu, la fel ca și cu cele din spațiul Americii Latine. În același timp, trebuie întărită cooperarea cu statele de pe continentul african.”, a mai spus premierul.