Marcel Ciolacu: Este evident că va trebui mărit salariul minim pe economie
Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, se declară pentru mărirea salariului minim pe economie, el precizând că, la acest moment, sunt mai multe variante luate în calcul.
„O treime dintre români sunt plătiţi cu salariul minim pe economie. Acest lucru e un pic diferit faţă de ţările economic mai dezvoltate din Europa. Sunt 1,5 – 1,7 milioane de români plătiţi cu salariul minim pe economie. Atât în Italia, cât şi în Germania, în Germania de trei ori, s-a mărit salariul minim pe economie. De ce? Ca să îşi menţină forţa de muncă”, a spus Ciolacu, miercuri, la Petreşti, în judeţul Dâmboviţa, unde a vizitat, alături de premierul Nicolae Ciucă, fabrica IVECO de asamblare a camioanelor pentru Armată.
Acesta a explicat şi de ce trebuie să crească salariul minim pe economie.
„De exemplu în construcţii, Asociaţia Patronatelor din Construcţii a venit şi mi-a spus că este mult prea mic 3.000 de lei pentru construcţii, că ei ar prefera în jur de 4.000 de lei. Aşa se face, în orice economie, dacă vrem să ţinem plusvaloarea în România şi românii în România. Nu există altă abordare economică niciunde în lume. Este normal să se mărească salariul minim în economie. Sunt mai multe variante pe care ni le-au prezentat şi cei de la IMM-uri, şi cei din industrie. Sunt ferm convins că şi cu Ministerul de Finanţe vom lua decizia. Dar este evident că va trebui mărit salariul minim pe economie”, a precizat Marcel Ciolacu.
La pensii, vom lua decizia corectă
Liderul PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că în privinţa creşterii pensiilor are aceeaşi abordare ca a premierului Nicolae Ciucă, fiind mai multe variante de lucru, dar a subliniat că el, ca social-democrat, doreşte să fie corect şi cu cei cu pensii mari şi cu cei cu pensii mici.
„La pensii am aceeaşi abordare ca domnul prim-ministru. Sunt mai multe variante de lucru. Normal, reprezint un partid social-democrat, am abordarea în care doresc să fim corecţi cu toată lumea în această perioadă un pic încărcată, pentru noi toţi, şi pentru cei cu venituri mai mari, dar mai ales pentru cei cu venituri mai mici. Mi se pare un pic incorect să măresc o pensie, cum ar fi de 18.000 de lei cu 2.700 de lei, un procent de 15%, şi o pensie până în 2.000 de lei, nominal, chiar dacă e acelaşi procent, foarte puţin. E posibil să găsim şi alte surse să echilibrăm aceste lucruri. Dar sunt ferm convins că vom lua decizia corectă, astfel încât toată lumea să fie ajutată”, a spus Ciolacu.
Premierul Nicolae Ciucă a declarat miercuri, la Petreşti, că, potrivit ordonanţei asumate de Guvern, se vor realiza corecţii de disciplină financiară, astfel încât pensiile să nu fie mai mari decât salariul. El a subliniat că Banca Mondială propune Guvernului să păstreze pensiile militare în forma actuală şi că doreşte să reitereze acest mesaj, deoarece „zvonurile” au produs „o serie întreagă de atitudini şi decizii” care nu sunt potrivite cu realitatea.
În context, Marcel Ciolacu a vorbit despre construcţia bugetului, care va avea la bază ordonanţele pe energie şi pe pensiile speciale.
„Ordonanţa pe energie este prioritatea unu. De aici pornim construcţia bugetului. Şi nu numai ordonanţa pe energie, ci şi ordonanţa care priveşte pensiile speciale, pe care ne-am asumat-o ca şi jalon în PNRR până pe 31 decembrie. E normal să ştim ce economii facem de la pensiile speciale, ce efort bugetar este pentru a compensa pe energie şi apoi să construim acest buget pentru prima oară pe programe şi nu pe cifre”, a afirmat preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu.
Întrebat de pensiile militarilor, Ciolacu a subliniat că „pensiile militarilor nu sunt pensii de serviciu, niciunde în lume, că vorbim de Europa sau de SUA, sunt pensii ocupaţionale”.
„Dacă există anumite excepţii, de cinci, zece pensii, unde trebuie intervenit, e cu totul altceva. Din câte ştiu eu, nu este cazul”, a adăugat Ciolacu.