Marcel Ciolacu: Ne concentrăm pe redactarea unui plan de măsuri care să stopeze creșterea prețurilor
Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, afirmă că prioritatea social-democraţilor în această perioadă o reprezintă elaborarea unui plan de măsuri care să stopeze creşterea preţurilor şi a inflaţiei şi să protejeze firmele româneşti, subliniind că românii au nevoie de un plan social şi economic „articulat” şi nu de „avioane”, reprezentate de „rotative, comasări de alegeri, bătălii pe funcţii sau alte aranjamente electorale”.
„Ne concentrăm pe redactarea unui plan de măsuri care să stopeze creşterea preţurilor şi a inflaţiei, să încurajeze producţia autohtonă, să creeze noi locuri de muncă şi să protejeze firmele româneşti. Sunt convins că asta aşteaptă românii de la noi. Nu rotative, comasări de alegeri, bătălii pe funcţii sau alte aranjamente electorale. Oamenii au nevoie de soluţii, de un plan social şi economic articulat, nu de avioane!”, a scris Marcel Ciolacu, miercuri, într-o postare pe pagina sa de Facebook.
Pe pagina oficială a PSD se găsește și programul de guvernare pe care partidul îl pregătește pentru intrarea la guvernare și următoarea perioadă. „În continuare, ne concentrăm pe redactarea unui program de guvernare centrat pe soluții reale, în care economia să se bazeze pe producție și nu pe consum, un program de guvernare axat pe trei mari obiective: creștere economică bazată pe producție; stoparea creșterii prețurilor și a inflației; crearea de noi locuri de muncă și protejarea firmelor românești.
Proiectul PSD prevede crearea de „măsuri principale de reducere a inflației în anul 2023: schema de reglementare/ plafonare a prețurilor la energie și gaze naturale (-5 puncte procentuale) și scheme de stimulare a ofertei, a producției de bunuri, aici, în România (-3,4 puncte procentuale) ! Din cauza pandemiei, crizei energetice și a războiului din Ucraina, inflația a ajuns in 2022 la recorduri istorice, cele mai mari cifre din ultimii 40 de ani în majoritatea țărilor UE, SUA si Marea Britanie.”
De asemenea, „Măsuri principale de reducere a deficitului extern în anul 2023: scheme de ajutor de stat / stimulare a producției și exporturilor; investiții publice și prin parteneriate public – privat; garanții / contragaranții; facilități acordate. Din cauza pandemiei, crizei energetice și a războiului din Ucraina, Uniunea Europeană a trecut de la un excedent de 61 miliarde euro în dec 2021 la un deficit de 90 miliarde euro în sepptembrieâ 2022 (o adâncire de deficit extern de 151 miliarde euro în 9 luni).”