Marcel Ciolacu: „Nu ne permitem să mai ratăm o asemenea șansă!” (Video)

Publicat: 28 mart. 2025, 10:54, de Alexandru Bogdan Grigoriev, în POLITICĂ , ? cititori
Marcel Ciolacu: „Nu ne permitem să mai ratăm o asemenea șansă!” (Video)
Foto: captură video Facebook

Prezent la Adunarea Generală a Uniunii Naționale a Consiliilor Județene din România, premierul Marcel Ciolacu și-a declarat deschis susținerea față de candidatul coaliției PSD – PNL – UDMR – minorități la Președinție, Crin Antonescu.

Marcel Ciolacu a evidențiat mai multe greșeli din trecut ale coaliției. Cauza lor a fost, în opinia premierului, tocmai lipsa unui integrator.

Avem și un lider, liderul informal al acestei coaliții. Și până la urmă, domnule președinte Crin Antonescu, trebuie să vă asumați rolul de integrator, fiindcă noi am mai făcut o coaliție în același format la început, și PSD, și PNL, și UDMR. Pe urmă am făcut prima greșeală, fiindcă a trebuit să dăm afară UDMR-ul. Pe urmă am luat niște decizii bune, politice, urmate, cum era de așteptat, neavând un liant și tocmai ce scosesem și UDMR-ul din coaliție, de niște decizii greșite, ca să nu spun proaste, să fiu elegant. Și am pus umărul la crearea unei situații periculoase, nu neapărat pentru actul de guvernare, unei situații foarte periculoase în România”, a reamintit premierul.

Prim-ministrul a ținut să sublinieze că niciodată nu va accepta o alianță cu AUR și că nu va repeta greșelile din trecut. El și-a reafirmat încrederea în faptul că actuala coaliție are resursele de a depăși „ cea mai complicată perioada a României”.

Singură coaliție, singura majoritate care poate asigura și implementa tot ceea ce este nevoie în România, vreau să vă spun că este în această cameră. Aritmetica este foarte clar, e o știință fixă, nu e ceva aleatoriu și să încercăm să facem alte exerciții. Eu nu o să accept niciodată o alianță cu AUR. Știu că ne-am măcelărit PSD-ul cu PNL-ul timp de trei luni de zile. După ce trei ani de zile am stat spate în spate și am depășit cea mai complicată perioada a României.

A fost o tâmpenie ce am făcut. Am găsit împreună cu domnul președinte Bolojan și cu dumneavoastră resursele de a depăși și de a vedea, nu interesul nostru de partid, nu interesul nostru personal, ci interesul și situația complicată prin care trecea România. Avem un liant, este Crin Antonescu, este și garantul, a ceea ce va fi și în continuare și cred că nu ne permitem să mai ratăm o asemenea șansă. Dar acest lucru se face prin implicare!”, a arătat Marcel Ciolacu.

Următorul pas înseamnă reformă”

Vorbind despre reforma administrativă, dar și economică, Marcel Ciolacu a evidențiat că aceasta se desfășoară pe două paliere: la nivelul Guvernului și la nivelul administrațiilor locale.

Din punct de vedere guvernamental, prioritatea Guvernului, în acest moment, prioritatea numărul unu este PNRR. Am luat fiecare proiect în parte, cu fiecare ministru. Sunt proiecte, reforme și investiții. Reformele, normal, trebuiesc făcute la nivelul Guvernului, investițiile sunt investiții care țin de anumite ministere, pe care le pot face direct miniștrii și sunt investiții care trebuiesc puse în aplicare împreună cu administrațiile locale. Foarte multe dintre ele, mai ales în zona de învățământ și în zona de sănătate, sunt într-o colaborare strânsă cu președinții consiliilor județene şi cu administrațiile județene. Dacă vedem un pas după acest efort pe care va trebui să-l facem împreună și să ne coordonăm în următoarea perioadă, după ce domnul ministru Boloș va finaliza negocierile de la Bruxelles, renegocierea PNRR-ului, ar trebui, domnule președinte, iarăși, să ne strângem și părerea mea, să câștigăm timp, să facem un efort și să stăm cu fiecare proiect în parte, din fiecare județ și să vedem atât stadiul fizic, cât și stadiul financiar.”, a detaliat premierul.

În viziunea lui Marcel Ciolacu, reforma implică atât o reorganizare administrativ-teritorială, cât și o reformă bugetară.

Facem următorul pas. Următorul pas înseamnă reformă. Trebuie să recunoaștem și să ne asumăm, chiar dacă suntem într-o perioadă electorală, că va trebui o formă de reorganizare administrativ-teritorială și o reformă a sistemului bugetar. Asta nu înseamnă că va veni cineva să închidă comune sau să desființeze, dar cred că la nivelul de servicii, al serviciilor publice, lucru pe care deja dumneavoastră, multe dintre ele le coordonați: apă, canal și tot gunoiul integrat. Toate aceste servicii, cred că nu ne mai putem permite ca fiecare UAT să aibă contabilitate, să aibă serviciu de achiziții. Avem consilii județene. Statistic, dacă ne uităm, cei care au capacitatea de a atrage fonduri europene, cei care au capacitatea de a face împrumuturi, cei care au capacitatea administrativă de a mișca lucrurile, în primul rând, sunt consiliile județene și pe urmă primăriile, municipii reședință de județ. Astfel trebuie să fie noua osatură și a administrației locale, venind, totuși, la pachet și cu administrația centrală, unde veți vedea, în perioada următoare, că vor veni comasările de agenții, schimbat tot sistemul de avizare care vă ocupă foarte mult timp”, a explicat primul-ministru.

În concluzie, spune Marcel Ciolacu, este nevoie de o asumare curajoasă a reformelor, chiar dacă ne aflăm într-o perioadă electorală.

Trebuie să ne asumăm curajos acest lucru și trebuie să-l spunem, chiar dacă, repet, suntem într-o perioadă electorală. Fiindcă se vede cu ochiul liber această necesitate. Avem un deficit calculat și avem o proiecție pe șapte ani. Am avut niște negocieri foarte bune cu Comisia. În acest moment este rândul nostru să livrăm, mai ales în contextul în care avem în continuare o criză de securitate zonală, în mod accentuat în zona noastră. Nu putem merge înainte fără aceste lucruri.”