Marcel Ciolacu: Nu toţi urşii sunt criminali. Este o problemă cu numărul mare de urşi în acest moment
„Am discutat cu preşedintele Camerei Deputaţilor, ştiam că există un proiect în Parlament şi este un amendament făcut de domnul Tanczos Barna, ştiţi foarte bine că la Senat unii au votat, unii nu au votat. Domnul Simonis a avut această discuţie cu partenerii de guvernare să creăm majoritate să votăm şi în Camera Deputaţilor, nu s-a ajuns la un acord, dar, între timp, ne-am asumat ţinând cont de această tragedie. Acea lege trebuie să treacă. Domnul Simonis imediat a convocat Parlamentul luni în sesiune extraordinară”, a afirmat Ciolacu, la Palatul Parlamentului.
Măsuri rapide pentru siguranța turiștilor
La întrebarea dacă această lege este suficientă pentru a nu se repeta tragedii precum cea de acum două zile, când o tânără a murit după ce a fost atacată de un urs, Marcel Ciolacu a răspuns:
„Nu. Va trebui implicare foarte mare a Romsilva, AJVPS-urile, ministrul Mediului, dar am văzut că el va urma pe baza acestei legi să emită nişte ordine de ministru. În zonele cu astfel de pericole, în zone turistice trebuie intervenit. Nu putem nici să intervenim… fiecare vânător îşi ia puşca de acasă şi plecăm sau un primar spune când se împuşcă ursul, adică trebuie să avem un pic de logică. (…) Sunt prea mulţi urşi.
Ei când sunt foarte mulţi într-o singură zonă devin animale dominante şi celelalte animale migrează. Normal că rămân fără mâncare şi atunci coboară, fiind animal dominant. (…) Este o măsură rapidă, nu poţi să rămâi expus în zonele turistice. Să vedem aglomeraţiile exacte, în zonele mai ales expuse, cu turişti. Ministrul Mediului va ieşi după votul de luni şi va explica paşii următori pe care trebuie să îi facă”, a menţionat prim-ministrul.
Marcel Ciolacu: În Austria nu mai sunt urşi pentru că sunt pârtii şi nici nu îşi doresc urşi
De asemenea, Marcel Ciolacu a precizat că îi pare rău că legea care urmează să fie adoptată luni de deputaţi a stat în Parlament şi nu a fost adoptată în sesiunea ordinară.
„S-au înmulţit mai mult (urşii – n.r.). În Austria nu mai sunt urşi pentru că sunt pârtii şi nici nu îşi doresc urşi. În Italia nu mai sunt urşi, e unul care trece Alpii, fiindcă sunt sute de kilometri de pârtii. Normal că s-au aglomerat în zonele nepopulate urşii, că sunt animale, fug de oameni, în principiu, ei atacă când sunt flămânzi. Nu toţi urşii sunt criminali. Este o problemă cu numărul mare de urşi în acest moment”, a transmis premierul.