Marcel Ciolacu, prima reacție după avertismentul Fitch: „Vom opri incertitudinile prin unitate și reforme”

Publicat: 18 dec. 2024, 11:21, de Andrei Ceausescu, în POLITICĂ , ? cititori
Marcel Ciolacu, prima reacție după avertismentul Fitch: „Vom opri incertitudinile prin unitate și reforme”

Agenția internațională de rating Fitch a lansat un semnal de alarmă pentru România, revizuind perspectiva ratingului de țară la „negativă” și menținând calificativul BBB-, pe fondul unei instabilități politice crescute.

Situația complicată, marcată de anularea alegerilor prezidențiale și creșterea polarizării politice, ridică semne de întrebare cu privire la viitorul consolidării fiscale și la capacitatea țării de a implementa reformele necesare.

În acest context tensionat, premierul Marcel Ciolacu a încercat să transmită un mesaj de unitate și încredere în deschiderea ședinței de guvern de astăzi. „România trece prin turbulențe cauzate de instabilitate politică și anularea alegerilor prezidențiale. Împreună vom opri aceste incertitudini prin crearea unei majorități pro-europene și a unui guvern care să deruleze reformele și investițiile din PNRR și planul bugetar structural angajate la nivel european. Acest lucru trebuie să se întâmple până la sfârșitul acestui an”, a declarat premierul la începutul ședinței de Guvern.

Ciolacu a subliniat reziliența României în fața crizelor recente, amintind de provocările economice, sanitare, energetice și geopolitice depășite anterior. „Sunt ferm convins că vom trece solidari și peste această perioadă. România are mecanisme de stabilizare automată și avem capacitatea de a mobiliza toate resursele la dispoziție pentru a reveni pe un drum stabil”, a adăugat el.

Evaluarea Fitch: O perspectivă îngrijorătoare

Conform raportului Fitch, instabilitatea politică generată de anularea neașteptată a alegerilor prezidențiale și fragmentarea Parlamentului după recentele alegeri legislative reprezintă factori majori care amenință măsurile de consolidare fiscală. Decizia Curții Constituționale de a invalida alegerile, ca urmare a acuzațiilor de ingerințe externe în favoarea candidatului ultranaționalist Călin Georgescu, a prelungit mandatul președintelui Klaus Iohannis până la sfârșitul anului 2024, complicând și mai mult scena politică.

Agenția anticipează că un guvern pro-european ar putea fi format înainte de sfârșitul anului viitor, însă durabilitatea unei astfel de coaliții este incertă. De asemenea, noile alegeri prezidențiale, programate cel mai devreme în martie 2025, sunt văzute ca un factor ce va perpetua instabilitatea.

Din punct de vedere economic, Fitch prognozează un deficit bugetar de 8,2% din PIB în 2024, în creștere față de estimarea anterioară de 7,2%. Creșterea cheltuielilor publice, inclusiv majorările salariale și ale pensiilor, reprezintă o presiune suplimentară asupra bugetului. Această situație riscă să compromită obiectivele de consolidare fiscală și să amplifice vulnerabilitățile economice.