Marcel Ciolacu reacționează după mesajul dur al vicepreședintelui SUA: România rămâne un apărător al valorilor democratice

Publicat: 14 feb. 2025, 20:53, de Corina Oprea, în POLITICĂ , ? cititori
Marcel Ciolacu reacționează după mesajul dur al vicepreședintelui SUA: România rămâne un apărător al valorilor democratice

Premierul României, Marcel Ciolacu, a reacționat pe platforma X (fostul Twitter) după criticile dure formulate de vicepreședintele SUA, J.D. Vance, cu privire la anularea alegerilor prezidențiale din România. Șeful Guvernului a transmis un mesaj în care a subliniat angajamentul ferm al țării față de valorile democratice europene și americane, garantând organizarea unor alegeri libere și corecte.

Conform declarației sale, România rămâne un apărător al principiilor democratice împărtășite cu partenerii săi occidentali. Oficialul român a precizat că autoritățile naționale sunt pe deplin implicate în asigurarea unui proces electoral transparent, prin responsabilizarea cetățenilor și garantarea libertății de vot.

Astfel, Ciolacu a încercat să risipească îngrijorările legate de viitorul democrației în România și să reconfirme angajamentul statului față de standardele internaționale privind alegerile.

”România rămâne un apărător al valorilor democratice pe care Europa le împărtășește cu SUA. Toate autoritățile din România s-au angajat să organizeze alegeri libere și corecte prin responsabilizarea cetățenilor și garantarea libertății de vot.”, scrie premierul Marcel Ciolacu.

J.D. Vance critică anularea alegerilor

Într-o declarație publică, vicepreședintele SUA, J.D. Vance, și-a exprimat îngrijorarea față de decizia României de a anula scrutinul prezidențial. Acesta a pus sub semnul întrebării soliditatea democrației românești, afirmând că, dacă aceasta poate fi destabilizată doar printr-o investiție de câteva mii de dolari în reclame pe TikTok, atunci sistemul nu era foarte puternic de la bun început.

Vance a criticat, de asemenea, argumentele oficiale care au stat la baza anulării alegerilor, catalogând drept „suspiciuni șubrede” informațiile furnizate de serviciile secrete românești. Potrivit lui, România a cedat în fața unei combinații de presiuni externe și concluzii insuficient fundamentate, ceea ce ridică semne de întrebare privind independența și rezistența instituțiilor democratice ale țării.

În discursul său, vicepreședintele american a adus în discuție și problema influenței externe asupra proceselor democratice. Acesta a evidențiat o aparentă ipocrizie în tratarea dezinformării pe rețelele sociale: dacă Rusia cumpără influență în mediul digital, acest lucru este considerat inacceptabil, însă atunci când statele europene fac același lucru, nu se ridică aceleași semne de întrebare.