Marcel Ciolacu vine în ajutorul românilor plecați în Spania. Vor avea locuri de muncă mai bine plătite
Premierul Marcel Ciolacu a declarat duminică, la ceremonia dedicată Zilei românilor de pretutindeni, că românii vor avea locuri de muncă mai bine plătite. Mai mult, nu vor fi nevoiți să renunțe la cetățenia română pentru a se bucura de aceste beneficii.
Marcel Ciolacu, înțelegere cu premierul Spaniei
Prezent la un eveniment dedicat românilor de pretutindeni, premierul a făcut un anunț important pentru românii plecați în Spania. Mulți au ales să lucreze peste hotare, în speranța unui trai mai bun, dar se confruntă și acolo cu probleme.
Marcel Ciolacu anunță că românii plecați în Spania se vor bucura de locuri de muncă mai bine plătite. A discutat deja cu premierul Spaniei și au stabilit o întâlnire decisivă pentru luna iulie.
Astfel, românii stabiliți în Spania vor putea avea dublă cetățenie și nu vor fi nevoiți să renunțe la cea românească. Astfel, vor avea acces la locuri de muncă mult mai bune și se vor bucura de o mulțime de alte drepturi.
„Sunt conștient că mulți dintre dumneavoastră sunteți deciși să rămâneți definitiv peste hotare. Și, de aceea, în toate întâlnirile pe care le-am avut cu liderii europeni, de aproape un an de când sunt prim-ministru, am încercat să obțin ceva pentru românii din afara granițelor. M-am întâlnit cu Pedro Sanchez, premierul Spaniei, și pot să vă spun că va veni în iulie la București pentru a semna acordul prin care românii stabiliți în Spania vor putea avea dublă cetățenie.
Este un semn de respect pe care prietenul meu Pedro Sanchez, după aproape doi ani de când construim acest lucru, îl aduce celei de-a doua comunități ca mărime din Spania. Doar Franța și Portugalia mai au astfel de acorduri cu Spania! Și mă bucur că românii vor avea acces la locuri de muncă mai bine plătite, fără să fie nevoiți să mai renunțe la cetățenie română”, a declarat Ciolacu.
Marcel Ciolacu îi apreciază pe cei plecați peste hotare pentru un trai mai bun și speră să poate face cât mai multe pentru ei. Prim-ministrul a amintit, în cadrul aceleiași întâlniri, și despre plecarea fratelui său în Germania. S-a stabilit acolo și își amintește cum stăteau separați de sărbători, ceea ce l-a marcat complet de-a lungul anilor.
”Mi-am amintit de fratele meu care, imediat după Revoluţie, a plecat în Germania, ca mulţi alţi români, în căutarea unei vieţi mai bune. Simt acum, aşa cum am simţit şi atunci, că nu a fost nicio sărbătoare la noi în familie. Ne-a fost tuturor greu şi mamei, cred, aproape imposibil.
Văzând plecarea unui băiat cu singura nepoată pe care o avea şi urma să-i vedem doar în fotografii sau să-i auzim doar la telefon. Cu adevărat a fost sărbătoare doar când s-au întors acasă. Adevărul este că de 30 de ani ne-am obişnuit să sărbătorim eşecul.
Organizăm evenimente, spunem discursuri, facem poze şi apoi fiecare îşi vede de viaţa lui, noi aici şi dumneavoastră, dincolo, în alte ţări”, a mai spus premierul.