Mare atenție! Șase din zece emailuri venite de la bănci sunt false
În ultima perioadă, tot mai mulți dintre noi primim emailuri cu mesaje că ne vor fi blocate conturile sau că trebuie să ne reactualizăm datele. Înainte de a le deschide, verificați adresa de la care este trimis emailul, pentru că șase din zece mesaje sunt frauduloase, trimise de hackeri.
Infractorii cibernetici găsesc tot felul de metode pentru a păcăli oamenii. O nouă metodă este trimiterea de emailuri, în numele băncilor. Mulți oameni deschid fișierele atașate de hackere în email, urmând ca apoi, infractorii să aibă acces la datele din calculator, la parole și la multe activități.
Mesajele din aceste email-uri arată identitic cu cele pe care le primim de obicei de la bancă pentru că hackerii imită imaginea băncii, sigla, exprimarea, iar mesajele par foarte reale.
“În mod normal, o comunicare cu banca pe mail se face doar pentru a fi informați de niște lucruri, sub nicio formă un astfel de organism financiar nu vă va cere date cu caracter confidențial”, a declarat Răzvan Sighinaș, director executiv la ING Bank, citat de Digi24.
Suspendarea contului bancar nu se face prin email
Silviu Stahie, specialist în securitate informatică: Mesajele de tip phishing au în ele mesaje de genul „accesează acest link pentru că ți se suspendă contul”, „intră aici pentru că pierzi pachetul”. Există o urgență pentru care noi trebuie să accesăm acel link, că dacă nu, se va întâmpla ceva.
Potrivit Ioanei Pârvu, director de carduri și soluții de plată, niciodată o bancă nu va închide contul unui client pe email. “Nu există să închidem peste noapte un cont. Sunt notificări scrise care sunt de obicei trimise de către bănci cu confirmare de primire sau sunt telefoane care sunt date de către ofițerii bancari care se identifică”, a declarat Ioana Pârvu.
Un studiu realizat de Poliția Română arată că bărbații cu vârste cuprinse între 35 și 54 de ani devin adesea victime ale mail-urilor înșelătoare. Ultima statistică cu privire la mesajele de tip phishing arată că șase din zece mail-uri venite în numele băncilor sunt frauduloase. Cea mai la îndemână metodă de a ne proteja este să verificăm adresa de la care am primit mesajul, iar instalarea unei soluții de securitate performantă este capabilă să depisteze o asemenea înșelătorie.
Citește și Doi hackeri români de renume internațional, arestați de DIICOT la Constanța