Marea Britanie ar trebui să muncească un an întreg fără bani pentru a plăti datoria publică, situată la 100% din PIB

Publicat: 21 sept. 2024, 06:29, de Ady Ivașcu, în Internațional , ? cititori
Marea Britanie ar trebui să muncească un an întreg fără bani pentru a plăti datoria publică, situată la 100% din PIB
Marea Britanie ar trebui să muncească un an întreg fără bani pentru a plăti datoria publică

Datoria publică a Marii Britanii a atins luna trecută 100% din Produsul Intern Brut (PIB), pentru prima dată în istoria recentă, în timp ce deficitul bugetar s-a adâncit, adăugându-se presiunilor asupra ministrului de Finanţe, Rachel Reeves, care urmează să-şi prezinte planurile privind impozitele şi cheltuielile.

Statul a împrumutat o sumă egală cu întreaga producție economică națională pe un an

Relația dintre PIB și datoria publică este un indicator esențial pentru sănătatea economică a unei țări. Dacă datoria publică crește prea rapid în raport cu PIB-ul, aceasta poate semnala o economie slabă sau o capacitate redusă a guvernului de a-și gestiona finanțele publice pe termen lung.

Când datoria publică este 100% din PIB, acest lucru înseamnă că valoarea totală a datoriei pe care o are un guvern este echivalentă cu valoarea totală a bunurilor și serviciilor produse de țara respectivă într-un an.

În termeni simpli, statul a împrumutat o sumă egală cu întreaga producție economică națională pentru un an.

Un raport de 100% datorie/PIB arată că datoria publică este foarte mare în comparație cu capacitatea economică a țării, dar nu indică neapărat o criză imediată.

Japonia este un exemplu notabil de țară cu un raport datorie/PIB foarte ridicat (peste 200%), dar datorită stabilității economice și încrederii investitorilor nu se confruntă cu probleme imediate de finanțare.

Cazul Marii Britanii

Datoria netă a sectorului public, excluzând băncile controlate de stat, a urcat în august la 100% din PIB, pentru prima dată de când se dau publicităţii aceste statistici lunare, în 1993, de la 99,3% în iulie.

De asemenea, alte date publicate vineri arată cel mai rapid ritm din ultimii doi ani şi jumătate al scăderii încrederii consumatorilor, în septembrie.

În august, împrumuturile guvernamentale s-au situat la 13,734 miliarde de lire sterline (18,29 miliarde de dolari), cu 3,3 miliarde de lire sterline mai mult decât în august 2023, în timp ce analiştii se aşteptau la 12,4 miliarde de lire sterline, potrivit Bloomber şi Reuters.

De ce împrumută mult Marea Britanie?

Datele arată o majorare a cheltuielilor cu ajutoarele sociale şi cheltuielile curente, reflectând rata ridicată a inflaţiei.

Datele din august privind finanţele publice arată dificultatea poziţiei fiscale cu care se confruntă ministrul de Finanţe, înainte de prezentarea bugetului pe 2025, a apreciat economistul Gora Suri, de la PwC.

În primele cinci luni din anul financiar 2024-2025, Guvernul de la Londra a împrumutat 64,1 miliarde de lire sterline, cu aproximativ şase miliarde de lire sterline mai mult decât se previziona în martie.

Datoria publică a Marii Britanii a crescut în timpul pandemiei, iar finanţele publice au fost de asemenea afectate de încetinirea economiei şi de nivelul ridicat al dobânzilor.

Banca Angliei (BoE) a decis cu o zi în urmă să menţină dobânda de politică monetară la 5%.