Marea răzgândire. Romgaz suspendă rezilierea contractului de construcție a termocentralei pe gaze de la Iernut
Producătorul de gaze naturale Romgaz, cea mai mare companie listată controlată de statul român, a anunţat la BVB suspendarea notificării de reziliere a Contractului de lucrări având ca obiect construcţia unei centrale termoelectrice de 430 MW, cu ciclu combinat cu turbine cu gaze la Iernut, încheiat între S.N.G.N. Romgaz, în calitate de Achizitor, şi Asocierea formată din DuroFelguera şi Romelectro, în calitate de Executant.
„S.N.G.N. ROMGAZ S.A. informează acţionarii şi investitorii asupra faptului că, în data de 8 aprilie 2021, a suspendat notificarea de reziliere a Contractului de lucrări nr. 13384/2016, având ca obiect Dezvoltarea CTE Iernut, prin construcţia unei centrale termoelectrice de 430 MW, cu ciclu combinat cu turbine cu gaze, pe o perioada de 14 zile, la solicitarea Executantului. Pe perioada suspendarii notificării de reziliere a contractului, Executantul urmează să prezinte o propunere concretă de finalizare şi punere în funcţiune a obiectivului de investiţii, în termen cât mai scurt posibil, iar S.N.G.N. ROMGAZ S.A. să analizeze propunerea şi să formuleze un raspuns”, arată raportul publicat la bursă.
Cu o săptămână în urmă, producătorul de gaze naturale a anunţat tot la BVB că reziliază contractul de execuţie a centralei termoelectrice de la Iernut din cauza faptului că executantul, respectiv asocierea dintre spaniolii de la DuroFelguera şi Romelectro, nu şi-au respectat în termen obligaţiile contractuale.
Romelectro, cel mai mare contractor românesc pentru proiecte energetice, a anunţat că dă în judecată Romgaz după ce producătorul de gaze deţinut de stat a reziliat contractul pentru dezvoltarea centralei de la Iernut.
Centrala pe gaze de 430 MW trebuia să fie gata în 2019, aceasta fiind prima investiţie majoră de la zero derulată de statul român din ultimii 30 de ani. Romgaz este controlat în proporţie de 70% de statul român, prin Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri.
Contract de 268 milioane de euro
Prețul contractului este de circa 268 milioane de euro fără TVA, potrivit Romgaz, iar termenul de finalizare a lucrărilor era de 36 luni. Conform Studiului de Fezabilitate, centrala termoelectrică cu ciclu combinat gaze – abur, e formata din 4 turbine cu gaz, 4 cazane recuperatoare pentru producere abur, cu trei nivele de presiune și 2 turbine cu abur.
Soluția tehnică e flexibilă în funcționare, cu o eficiență de producere a energiei electrice de peste 56 %. Centrala va avea o putere electrică brută de 430 MW, eficiență electrică brută la sarcină nominală de 56,42%.
Centrala va fi o componentă importantă pentru Romgaz in lanțul valoric integrat al gazelor naturale. Eficienta producerii energiei electrice va crește la 56,42% față de randamentul actual de 35% – 39%, scăzând consumul de combustibil gaze naturale și implicit emisiile.