Margarină sau unt? Răspunde dieteticianul

Publicat: 16 mai 2024, 18:00, de Magda Marincovici, în Sănătate , ? cititori
Margarină sau unt? Răspunde dieteticianul
unt margarina colesterol ulei de masline

Știm că margarina, ca și untul, este o substanță grasă. Dar e mai puțin cunoscut  care este cea mai bună pentru organism. 

„Grăsimile sunt adesea înțelese greșit și simplificate excesiv, chiar și de către profesioniștii din domeniul medical, ceea ce a dus la demonizarea generală și la frica de grăsimi”, subliniază Jillian Kubala, dieteticiană din New York și ale cărei observații au fost transmise New York Post.

Ea spune că grăsimile sunt foarte complexe, iar efectele lor fiziologice depind adesea de compoziția lor, de sursă și de mulți alți factori.

Concret, untul este un produs lactat, în timp ce margarina este, în general, făcută din uleiuri vegetale și apă, adesea cu adaos de emulgatori și arome. Când descompunem untul, luând conținutul unei porții (o lingură), obținem 102 calorii, 11,5 grame de grăsime totală și 7,3 grame de grăsimi saturate. În schimb, o lingură de margarină conține 84,8 calorii, 9,56 grăsimi totale și 2,34 grame de grăsimi saturate.

Dar atenție la concluziile pripite! Chiar dacă margarina conține mai puține grăsimi totale și grăsimi saturate decât untul, nu toate alimentele cu conținut scăzut de grăsimi sunt neapărat mai bune pentru sănătatea ta”, subliniază  ea, amintind că, de exemplu, margarina poate fi preparată cu uleiuri bogate în omega-6. acizi grași „Acest lucru duce la un dezechilibru  favorizat de omega-6, care tinde să fie mai inflamator în comparație cu omega-3, care este antiinflamator” .

Un fenomen cu consecințe grave. „Experții în sănătate sugerează că acest dezechilibru alimentar este unul dintre principalii factori din spatele multor boli inflamatorii cronice, inclusiv sindromul metabolic, obezitate, care cresc enorm riscul de  boli de inimă, de anumite tipuri de cancer și declin cognitiv.

Uleiul de măsline

În fața acestei realități, specialistul recomandă să se încerce, pe cât posibil, înlocuirea acestor substanțe grase cu alimente minim procesate precum uleiul de măsline.

Un studiu publicat în 2022 în Jurnalul Colegiului American de Cardiologie arăta că persoanele care consumau mai mult de o jumătate de lingură (7 grame) de ulei de măsline pe zi au un risc scăzut de a muri de boli cardiovasculare, cancer sau boli neurodegenerative și respiratorii. Cercetătorii au descoperit, de asemenea, că oamenii au trăit mai mult atunci când au înlocuit margarina, untul, maioneză și unele grăsimi din lapte cu ulei de măsline.

Dar pentru cei care nu vor să-și schimbe obiceiurile, este important să știe că untul oferă organismului vitamina A. Și tot untul este o sursă de  acizi grași saturați al căror consum excesiv favorizează colesterolul rău. Acesta este motivul pentru care este esențial să nu-l folosiți excesiv.