Marii fermieri acuză Agenția Domeniilor Statului de concurență neloială. Ce-i deranjează
Marii fermieri acuză Agenția Domeniilor Statului (ADS) de concurență neloială, după ce la licitațiile desfășurate recent pentru concesionarea unor terenuri agricole nivelul redevenței a trecut de 2 tone la hectar. O cantitate prea mare, spun agricultorii, care crează false așteptări celor care arendează terenurile în piață.
În replică, șeful ADS, George Sava, spune că este o redevență corectă, ținând cont că este vorba de terenuri compacte, care pot fi irigate.
Nu sunt, însă, de acord și fermierii, care vin cu argumente în acest sens. Alexandru Baciu, un cunoscut fermier din Călărași, de exemplu, atrage atenția vizavi de „bucuria colosală a statului de a arenda terenul la sume ridicate”.
„Din punctul nostru de vedere arenda de peste 2.000 kg/ha nu are un fundament economic. România, statul român, a canibalizat fermierii cu sumele acestea așa de mari, la o producție de 5.000 de kg și ceva la hectar, din punctul nostru de vedere nu este sustenabil economic. Probail că cel care dă această cantitate, în doi ani renunță la teren, susține Baciu. Haideți să ne luăm după statele civilizate care au făcut legi și au stabilit arenda în funcție de gradul de fertilitate al terenului”, spune Baciu.
Agricultorul susține că din producția de 5 tone/ha, o tonă sau 1,5 tone reprezintă 25% sau 30% din valoarea produției realizate, un nivel greu de suportat de fermieri.
„Noi fermierii asta dorim: predictibilitate și siguranța afacerii noastre, dacă statul se bucură că concesionează cu 2.000 și ceva de kilorgrame, nu știu unde vom ajunge, probabil vom renunța la afacere. Vrem siguranță alimentară, vrem de toate, dar statul, în primul rând, este un concurent neloial al fermierilor. La irigat, un hectar nu poate să dea o producție mai mare de 8 tone/ha, în medie, nu vorbim de vârfuri. Trebuie să ținem cont de cheltuielile pe care le facem cu inputurile, nu producem grâu cu aer, ci cu energie electrică, motorină, îngrășăminte. Eu am afaceri în cazul cărora, dacă dau mâine 2.000 kg/ha, a doua zi pun lacătul”, mai arată Baciu, care afirmă că valoarea profitului în cultura vegetală nu este mai mare de 5%.
Fermierul din Călărași administrează circa 2.000 de hectare de teren agricol, crește vaci de lapte și de carne, are și un abator, dar și câteva magazine, inclusiv în București, prin intermediul cărora vinde carnea de vită.
Citește și O firmă românească care a concesionat 1.344 ha le-a luat fața libanezilor de la Maria Group
De aceeași părere este și Dimitrie Muscă, un fermier important din Vestul țării, care administrează peste 7.000 de ha de teren agricol, deține ferme de porci și vaci, abator, unități de procesare și magazine proprii.
“Dacă prind doi ani cu secetă ca și anul acesta, au încurcat-o. Nu vor putea să reziste cu 2.400 kg/ha și vor catapulta, se va da înapoi totul, dar este păcat că bulversează piața arendei și arendașilor. Gândiți-vă că au parte de un an ca acesta, eu care fac 12 – 14 tone de porumb la hectar, în mod curent, acum am obținut 3 tone/ha. N-am avut ce face, n-am apă și nici sursă de irigație, sunt niște vârfuri care trag pentru a acumula suprafețe, după care dau înapoi, dar ne bulversează toată piața. Nu vor rezista”, mai spune fermierul din Arad.
În septembrie, ADS a organizat mai multe licitații cu strigare, iar la două dintre acestea redevențele au trecut de 2 tone/ha. Astfel, pentru cele 1.344 ha de teren agricol scoase la concesionare la Gropeni Stăncuța – Brăila, Agroindustriala Râmnicelu din județul Brăila a fost declarată câștigătoare cu o ofertă de 2.438 de kilograme de grâu/hectar. Redevența minimă de la care s-a pornit a fost de 842 kilograme/an/hectar.
De asemenea, la Tulcea, George Becali a reușit să concesioneze circa 850 de hectare de teren, din care 755 ha de teren agricol, după ce a oferit cea mai mare arendă – 2.433 de kilograme/ha/an.