Marius Semeniuc, unul dintre membrii Grupării „Vlad Ţepeş” pentru care s-a dispus arestarea preventivă, dat în urmărire după ce nu a fost găsit de poliţişti
:format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2025/03/semeniuc.jpeg)
Marius Semeniuc, unul dintre suspecții din dosarul de trădare, a fost dat în urmărire generală după ce Curtea de Apel București a dispus arestarea preventivă a sa și a lui Adrian Robertin Dinu. Cei doi fac parte din gruparea investigată că ar avea legături cu agenți ai Rusiei.
Semeniuc este domiciliat în Sighetu Marmaţiei, judeţul Maramureş, iar fotografia sa a fost postată pe site-ul Poliţiei Române, la categoria „Persoane Urmărite”. El a studiat la Institutul de Stat al Limbii Ruse Pușkin din Moscova și a absolvit Jurnalism la Universitatea de Nord Baia Mare și Filologie la Universitatea ”Babeș Bolyai”.
Curtea de Apel Bucureşti a dispus, joi noaptea, arestarea preventivă a lui Marius Semeniu și a lui Adrian Robertin Dinu, ambii membri ai organizaţiei Comandamentul ”Vlad Ţepeş”. Ei sunt acuzaţi de trădare şi legături cu agenţi ai Rusiei. Alte patru persoane patru au fost plasate sub control judiciar.
Ce plănuia gruparea Comandamentul lui Vlad Țepeș
Conform informaților DIICOT, cei șase fac parte din gruparea organizată ca o structură militară Comandamentul „Vlad Țepeș”. Sunt acuzați că au pus la cale un plan prin care urmăreau o lovitură de stat. Procurorii susțin că aceștia ar fi dorit retragerea României din NATO, desființarea partidelor politice, instalarea unui nou Guvern, înlăturarea tuturor angajaților din instituțiile statului, adoptarea unei noi constituții, schimbarea numelui țării, a drapelului și imnului.
În această anchetă este vizat și un general în retragere în vârstă de 101 ani. Radu Theodoru are calitatea de suspect și apare pe pagina grupării ca lider al acesteia.
Conform procurorilor DIICOT, membrii grupării urmăreau să obțină ajutor din Rusia și să pună la cale o lovitură de stat. Mai exact, prin intermediul unei manifestații masive în stradă, voiau să-i determine pe cei de la putere să se retragă, iar ei să preia controlul țării.
Noul sistem urma să fie format din 9 ministere, un sfat al înțelepților, alcătuit din 13 membri și un delegat „cu treburile externe ale Geției” sau consiliul bătrânilor, alcătuit din 130 de bătrâni, dar și comitete locale ale moșilor, alcătuite din 1.300 de moși.