Mărturii din mijlocul infernului de la Galați: ”Totul este plin de apă, a nenorocit lumea în pragul iernii”

Publicat: 15 sept. 2024, 09:41, de Autor: Andrei Ceausescu, în ACTUALITATE , ? cititori
Mărturii din mijlocul infernului de la Galați: ”Totul este plin de apă, a nenorocit lumea în pragul iernii”

Județul Galați traversează cele mai violente inundații din ultimii 14 ani, în urma cărora patru persoane și-au pierdut viața, iar comunitățile sunt în stare de șoc. Ploile torențiale și viiturile au provocat distrugeri masive, înghițind case, mașini și animale. Salvatorii au avut misiuni dificile, reușind să salveze localnici din mijlocul apelor chiar și în timpul nopții, folosind excavatoare și bărci pentru a-i evacua din locuințele inundate.

Mii de locuințe au fost afectate, sute de oameni au fost evacuați, iar peste 24.000 de case nu au curent electric nici la această oră. Primele ajutoare au început să sosească în zonele afectate, constând în 400 de tone de alimente, saci de dormit, perne și pături pentru cei rămași fără adăpost.

Mărturii dramatice din mijlocul dezastrului

Localnicii povestesc cu groază furia apelor care au distrus totul în cale. „N-am văzut în 64 de ani așa o ploaie. Totul este plin de apă, a nenorocit lumea în pragul iernii”, a declarat un localnic șocat. În unele cazuri, apa a ajuns până la acoperișurile caselor, iar intervenția autorităților a necesitat mobilizarea armatei.

Pentru mulți, singura salvare a venit după ore de așteptare pe acoperișuri sau în podurile caselor, acolo unde apa a pătruns rapid, fără avertisment. O familie cu 12 membri din județul Vaslui a fost evacuată după ce s-a refugiat în pod, iar o altă mamă și copiii ei au fost salvați cu tractorul, după ce apa le-a înconjurat casa.

„Am stat o oră și jumătate pe acoperiș, așteptând ajutor. Pompierii au venit abia după trei ore”, a relatat un alt localnic, încă în stare de șoc. Alții se tem că nu vor avea unde să doarmă în noaptea următoare, după ce casele lor au fost inundate complet. „Unde să dorm cu copiii? Nu avem unde”, a spus o femeie disperată.

Viitura a smuls asfaltul de pe șosele

Pe lângă distrugerea locuințelor și a bunurilor, inundațiile au afectat grav infrastructura. Viiturile au smuls inclusiv asfaltul de pe șosele, îngreunând intervențiile echipelor de salvare. În unele zone, salvatorii au fost nevoiți să sape șanțuri pentru a permite apei să se scurgă și să ajungă la persoanele izolate.

În sud-estul județului Vaslui, cinci localități sunt grav afectate, iar în Murgeni, 100 de case au fost inundate. Oamenii din aceste comunități se confruntă cu aceeași disperare și incertitudine. „Nu știm ce să facem, nu avem unde să dormim. Suntem vai de capul nostru”, a spus un alt localnic, afectat de distrugerile provocate de ape.

Ajutorul pentru sinistrați

Autoritățile au început să trimită ajutoare în zonele afectate, însă nevoile rămân uriașe. Pe lângă alimente și echipamente de bază, sinistrații au nevoie de soluții pe termen lung, pentru a-și reconstrui casele și viețile distruse de inundații.

În timp ce ploaia a mai scăzut în intensitate, pericolul nu a trecut. Apele continuă să crească, iar oamenii din zonele afectate rămân în alertă, temându-se de o nouă viitură care ar putea lovi oricând. Situația rămâne critică, iar eforturile de salvare și recuperare se desfășoară sub presiunea timpului și a condițiilor dificile.