„Mărul roșu” a intrat în linia de producție
Dacă ar fi să vorbim plastic, am spune că, în războiul dintre Rusia și Ucraina, Turcia joacă la două capete. Dar dacă n-o facem astfel, afirmăm că dă dovadă de diplomație și nu se arată solidară nici cu un stat, nici cu celălalt.
Membră NATO, Turcia e vecină din punct de vedere maritim și cu Rusia, și cu Ucraina și, potrivit unei bune vecinătăți, are legături bune cu amândouă. În timp ce a calificat invazia Moscovei ca inacceptabilă, s-a opus sancțiunilor decise de NATO pentru Rusia.
Oficialitățile de la Ankara colaborează îndeaproape cu Rusia în domeniile energiei, comerțului și apărării, în timp ce Ucrainei, chiar înainte 24 februarie, când Rusia a declanșat invazia, i-a vândut drone Bayraktar TB2, semnând un acord de coproducere a altor drone.
Potrivit datelor oficiale, în primul trimestru al anului 2022, Ucraina a achiziționat de treizeci de ori mai multe echipamente pentru industria de apărare din Turcia decât în aceeași perioadă a anului trecut. Pe acest fond, producătorul turc de drone Baykar a anunțat că a ajuns într-o nouă fază a proiectului de avioane de luptă fără pilot, dezvăluind că primul prototip a intrat pe linia de producție. Acesta este Sistemul Național de Vehicule Aeriene de Luptă fără Pilot (MIUS), care a fost numit Kizilelma, în limba turcă însemnând mărul roșu.
MIUS va fi propulsat cu reacție și va putea decola și ateriza de pe / pe nava de asalt amfibie TCG Anadolu, viitoarea navă amiral a Turciei. Se spune că această navă este prima de acest fel din lume care permite aeronavelor de luptă fără pilot (UCAV) să aterizeze pe docul său.