Masacru în Haiti: Aproximativ 180 de persoane ucise în Cite Soleil

Publicat: 10 dec. 2024, 06:17, de Andrei Ceausescu, în Internațional , ? cititori
Masacru în Haiti: Aproximativ 180 de persoane ucise în Cite Soleil

Aproximativ 180 de persoane au fost ucise în weekend în zona Cite Soleil, Haiti, într-un atac orchestrat de liderul unei bande, conform anunțului făcut luni de biroul prim-ministrului haitian. Incidentul evidențiază criza profundă de securitate din țară, unde violențele bandelor sunt în creștere.

Motive și desfășurare

Atacul ar fi fost ordonat de Monel „Mikano” Felix, liderul bandei Wharf Jeremie, după ce fiul său s-a îmbolnăvit, iar un preot voodoo a acuzat persoane în vârstă din zonă de vrăjitorie. Conform Rețelei Naționale de Apărare a Drepturilor Omului (RNDDH), Felix a considerat că boala copilului său, care ulterior a murit, a fost cauzată de presupuse vrăji făcute de locuitori vârstnici.

Biroul premierului haitian a calificat atacul drept o depășire a unei „linii roșii” și a promis măsuri drastice. „Vom mobiliza toate forțele pentru a-i urmări și a-i anihila pe cei responsabili, inclusiv pe liderul bandei Wharf Jeremie, Monel ‘Mikano’ Felix”, se arată într-un comunicat.

Impactul atacului

Conform RNDDH, cel puțin 110 persoane, toate peste 60 de ani, au fost ucise în Cite Soleil pe parcursul weekendului. Ulterior, numărul morților a fost revizuit la 184, incluzând 127 de persoane vârstnice, potrivit declarațiilor lui Stephane Dujarric, purtătorul de cuvânt al Secretarului General al ONU. ONG-ul a relatat că martori au văzut corpuri mutilate arse pe străzi, inclusiv ale unor tineri care au încercat să salveze victimele.

Cite Soleil, o mahala dens populată din apropierea capitalei Port-au-Prince, este cunoscută drept una dintre cele mai violente și sărace zone din Haiti, unde bandele controlează strict activitățile zilnice ale locuitorilor, inclusiv utilizarea telefoanelor mobile.

Reacții internaționale și eforturi de securitate

Volker Turk, Înaltul Comisar al ONU pentru drepturile omului, a condamnat masacrul și a îndemnat țările să intensifice eforturile pentru a opri traficul de arme către Haiti. „Aceste ultime asasinate ridică bilanțul morților din Haiti la 5.000 de persoane numai în acest an”, a declarat Turk.

Misiunea multinațională de sprijin pentru securitate, condusă de Kenya și aprobată de ONU în 2022, rămâne în mare parte neimplementată. În timp ce liderii haitieni au cerut transformarea acestei misiuni într-o forță de menținere a păcii sub egida ONU, opoziția unor membri ai Consiliului de Securitate, precum China și Rusia, a stagnat planul.

Contextul crizei haitiene

Haiti traversează o perioadă critică, marcată de lupte interne pentru putere și violențe generalizate ale bandelor armate, care comit omoruri, răpiri și alte acte de violență fără discernământ. În octombrie, banda Gran Grif a revendicat uciderea a peste 115 persoane în orașul Pont-Sonde, într-o acțiune de răzbunare.