Masca de protecţie împiedică recunoaşterea facială prin intermediul softurilor
Măştile care îi protejează pe oameni de răspândirea noului coronavirus provoacă probleme softurilor de recunoaştere facială, scrie CNN.
Aceasta este concluzia unui nou raport lansat, luni, de specialiştii de la National Institute of Standards and Technology (NIST), care face parte din Departamentul de Comerţ american şi care se ocupă de măsurarea acurateţii algortimilor de recunoaştere facială, informaţii solicitate de companii şi cercetători.
Când au analizat imaginea unei persoane cu o mască de protecţie adăugată digital în comparaţie cu una fără mască, cel mai bun algoritm a putut stabili o potrivire de 5 până la 50% din cazuri. Algortimii au dat rezultate greşite între 20 şi 50%, a spus Mei Ngan, unul dintre autorii raportului, pentru CNN Business.
Rezultatul este de înţeles întrucât sistemele de recunoaştere facială fac diverse măsurători ale trăsăturilor din fotografia unei persoane în comparaţie cu altele. Acoperind o parte a feţei însemană mai puţină informaţie pentru software-ul folosit.
Mai exact, specialiştii au testat 89 de algoritmi pe mai mult de 6 milioane de fotografii în care apăreau în jur de un milion de persoane. Imaginile au provenit din două surse: Serviciul de imigrări, unde aplicanţii erau fotografiaţi fără mască, şi de la călători care au trecut graniţa în SUA, şi cărora li s-a pus o mască digitală.
NIST a descoperit că cei mai buni algoritmi – care au fost utilizaţi în laborator la mijlocul lunii martie – au dat greş doar în proporţie de 0,3% atunci când au analizat fotografii cu oameni fără mască aplicată digital. Procentul persoanelor nerecunoscute a crescut la 5% printre cei cu mască digitală, scrie news.ro.
Specialiştii au în vedere pe viitor să inventeze noi algoritmi prin care o persoană să fie recunoscută chiar dacă are o jumătate a feţei acoperită cu mască de protecţie.