Masca, frecată de moaștele Sfintei Parascheva. O femeie este convinsă că așa va avea noroc. Preoții nu intervin VIDEO
Imaginile surprinse de postul public de televiziune la Iași, arată o femeie care scoate din geantă toate măștile pe care le avea și începe să le frece de moaștele Sfintei Parascheva. Persoana respectivă este venită tocmai din Italia, pentru a participa la cea mai celebră procesiune ortodoxă din Moldova. În plin val 4 al pandemiei, cu toate informările și restricțiile impuse, pelerinajul de la Iași arată fețe cel puțin interesante ale gândirii românești.
Femeia, o româncă din Bistrița-Năsăud care locuiește de 20 de ani în Italia, spune că a făcut gestul cu credința că spiritul sfintei celebrate la Iași o va ajuta. Despre cele aproximativ 10 măști pe care le-a frecat pe față și pe dos de plexiglas, afirmă că le va duce acasă, familiei.
„Am simțit, așa, o chemare și… Sunt 5 sau 6 ani și în fiecare an eu vin aicea. Locuiesc în Italia, sunt cetățean italian, dar nu pot fără ajutorul dânsei. Anul ăsta soțul meu a fost foarte bolnav. Sunt măritată cu un italian. Foarte mult ajutorul îl simt. Le duc acasă (n.r. – despre măști) pentru ei”, a declarat femeia, intervievată de reporter.
Motivația gestului femeii este fără replică: vrea să aibă noroc. Cadrele pe care le-a difuzat TVR1 au devenit subiect de dezbatere în social-media și nu numai. Reacțiile oamenilor sunt împărțite, la fel ca și cunoștințele acestora despre pandemie și riscurile pe care și le asumă.
Cazurile de infectare cu Covid-19 au explodat. Locuri la ATI nu mai sunt
La Iași s-au înregistrat și numeroase cazuri de pelerini care își dau jos masca de protecție, atunci când sărută sfintele moaște. Reprezentanții Mitropoliei Moldovei și Bucovinei spun că este vorba despre un act de credință, iar preoții nu pot interveni în relația omului cu Dumnezeu și sfinții lui.
Întrebat de jurnalişti dacă îi sfătuieşte pe credincioşi să sărute racla purtând masca pe faţă, purtătorul de cuvânt al MMB, preotul Constantin Sturzu, a răspuns că biserica nu îi sfătuieşte în nici un fel pe oameni şi că aceştia sunt lăsaţi să-şi manifeste credinţa.
“Sunt unii pelerini care, într-adevăr, îşi dau masca jos şi sărută moaştele. Este un act de credinţă şi nu putem interveni în relaţia omului cu Dumnezeu şi cu sfinţii lui. Oamenii pot aduce o iconiţă, o floare, o haină cu care să atingă racla, dar nu bani sau alte obiecte.(…) Noi nu îi sfătuim în nici un fel (dacă să poarte mască sau nu atunci când sărută racla – n.r.). Îi lăsăm să-şi manifeste credinţa neîngrădit”, a declarat luni, preotul Constantin Sturzu, purtătorul de cuvânt al MMB.
Peste 32.000 de persoane s-au închinat până marți dimineața la racla cu moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva, în cadrul pelerinajului religios de la Iaşi. Iar sărbătoarea este pe 14 octombrie, deci mai sunt cel puțin trei zile în care pelerinii pot ajunge la raclă. Timpul de așteptare pentru a trece prin fața raclei este de aproximativ 20 de minute, comparativ cu 12-24 de ore în anii precedenți.
Oamenii sunt obligaţi să poarte mască de protecţie, iar cei care nu au mască primesc una din partea organizatorilor. Cu toate acestea, oamenii își dau jos masca atunci când trebuie să sărute racla.
Situația este foarte gravă, având în vedere că România se află în colaps din cauza pandemiei de coronavirus. Spitalele sunt pline, nu mai sunt locuri libere la ATI, iar medicii sunt pur și simplu extenuați.