Mașina second hand, un pariu necâștigător, de multe ori. Cum verifici dacă are kilometrajul real sau a fost lovită

Publicat: 27 dec. 2022, 15:30, de Florentin Lucaniuc, în LIFESTYLE , ? cititori
Mașina second hand, un pariu necâștigător, de multe ori. Cum verifici dacă are kilometrajul real sau a fost lovită
Sursa foto: Pixabay.com

Deși practicile samsarilor de mașini de prin anii ’90 au apus de ceva timp, o mașină la mâna a doua încă poate reprezenta o surpriză, de cele mai multe ori neplăcută, pentru noul proprietar.

Celebra poveste a kilometrilor reali ai unei mașini a intrat deja în folclorul cunoscătorilor fenomenului auto de la noi. Așa că, principalul sfat, atunci când cumperi o mașină la mâna a doua, este: „Nu trebuie să ai încredere în tot ce spune vânzătorul!”

Deși sună a îndemn un pic paranoid, piața de mașini la mâna a doua abundă în tot felul de rable pe patru roți, vândute la preț și statut de mașină ținută doar în garaj.

Deci, atunci când intenționați să cumpărați un automobil second-hand, verificați întotdeauna istoricul mașinii. Mulți vânzători preferă să nu afișeze VIN-ul automobilului, sau afișează în anunț VIN-ul altei mașini, similare ca specificații. VIN-ul reprezintă un fel de cod numeric personal al mașinii. Deci, nu există în lume două astfel de numere la fel. Dacă nu corespunde cel de pe caroserie cu ce este trecut în acte, atunci sigur este o problemă.

Nu cumpăra niciodată o mașină neverificată!

În momentul vânzării, mulți vânzători încearcă să grăbească lucrurile sau să invoce diverse motive pentru care nu este dispus să accepte verificări suplimentare. Regulă de aur: Nu cumpărați niciodată un automobil second-hand neverificat, indiferent de conjunctură. Nici măcar al celei mai apropiate cunoștințe.

Am încercat să găsim linkuri către diverse siteuri pentru verificarea automobilelor din România, Suedia, Danemarka, Olanda, Italia, Marea Britanie, Franța și Cehia.

Primul lucru pe care trebuie să-l faceți atunci când cumpărați un automobil este să-l verificați în bazele de date cu automobile furate. Accesați următorul link pentru a verifica automobilele furate https://www.autogreen.ro/verifica-automobilele-furate/

Cum verific kilometrajul real?

Aplicații care verifică automobilele nu sunt perfecte, dar vă pot oferi informații despre o achiziție de mare valoare. Spre exemplu, aplicația de mobil MyMazda poate fi descărcată gratuit. Aceasta permite verificarea istoricului din reprezentanță după seria VIN.

Pentru automobile BMW/Mini accesați – http://www.auto-records.com.

În România, Registrul Auto Român ține o evidență clară a automobilelor și a kilometrajului pe care l-au avut la momentul verificării ITP. Chiar dacă automobilul nu a fost întreținut într-un service de marcă, kilometrajul acestuia a fost verificat în mod sigur cu ocazia inspecției tehnice periodice.

Solicită date despre automobil la adresa – https://pro.rarom.ro/istoric_vehicul/dosar_vehicul.aspx

Automobilele provenite din Suedia pot fi verificate pe pagina –
https://fu-regnr.transportstyrelsen.se/extweb

Dacă automobilul pe care doriți să-l cumpărați provine din Danemarca, accesați websiteul –
https://findsynsrapport.fstyr.dk/sider/soegning.aspx…

Pentru Olanda aveți la dispoziție –
https://www.kentekencheck.nl

Automobilele din Italia pot fi verificate pe –
https://www.ilportaledellautomobilista.it/…/verifica…

Pentru Marea Britanie puteți încerca siteul următor –
https://www.check-mot.service.gov.uk/…

În Franța, există mai multe siteuri. Pentru persoane fizice introduceți datele pe https://histovec.interieur.gouv.fr/histovec/home

Dacă mașina a aparținut unei persoane juridice accesați –
https://histovec.interieur.gouv.fr/histovec/search
Selectați „Personne morale” și introduceți CUI-ul firmei. Dacă nu îl aveți îl puteți găsi pe Google.

Automobilele din Cehia pot fi verificate pe – https://www.kontrolatachometru.cz/

La toate aceste servicii online, ușor de accesat, se adaugă serviciile oferite de dealerii auto, de unde puteți obține informații valoroase. Desigur există și servicii contra-cost care adună toate aceste informații într-un singur raport, însă nu este obligatoriu să apelați la ele.