Maşinile electrice, în pericol! Quishing, noua ameninţare cibernetică pentru posesorii de maşini electrice

Publicat: 02 nov. 2024, 15:02, de Ady Ivașcu, în Auto , ? cititori
Maşinile electrice, în pericol! Quishing, noua ameninţare cibernetică pentru posesorii de maşini electrice
Quishing, noua ameninţare cibernetică pentru posesorii de maşini electrice

O nouă amenințare digitală vizează deținătorii de mașini electrice – atacurile de tip quishing, potrivit un articol publicat recent pe blogul de specialitate al producătorului de soluţii antivirus Eset.

Întotdeauna în căutarea unor noi oportunități de a face bani, escrocii combină amenințări fizice și digitale, pentru a fura detaliile de plată ale șoferilor, scrie Phil Muncaster, analist de securitate cibernetică la Eset.

În ultimii ani, multe țări și regiuni din întreaga lume au făcut progrese rapide în adoptarea mașinilor electrice.

Aproximativ 14 milioane de mașini noi au fost înregistrate doar în 2023, o creștere anuală de 35%, ceea ce ridică numărul total pe plan global la peste 40 de milioane.

Noile tehnologii vin însă și cu noi amenințări. Mereu atenți la oportunitățile de câștig, grupările de infractori combină amenințări din lumea fizică și cea virtuală, pentru a fura detaliile de plată ale șoferilor.

Una dintre cele mai recente escrocherii, observată în mai multe țări europene, este folosirea tehnicilor de phishing cu coduri QR, cunoscută sub numele de „quishing”, pentru a intercepta sau fura detaliile de plată.

De fapt, această metodă este foarte asemănătoare cu escrocheriile care folosesc coduri QR false pe parcometre, iar șoferii de vehicule electrice trebuie să fie atenți la acest tip de amenințare la stațiile de încărcare.

Ce este quishing-ul și cum funcționează?

Phishing-ul este una dintre cele mai populare și eficiente tehnici folosite de infractorii cibernetici pentru a-și atinge scopurile. Este un precursor pentru o serie de amenințări cibernetice, care implică furtul informațiilor personale și a datelor de conectare sau instalarea ascunsă de malware.

De ce funcționează atât de bine? Pentru că se bazează pe tendința utilizatorilor de a avea încredere în ceea ce comunică persoanele sau organizațiile aflate în poziții de autoritate.

Deși codurile QR există din anii ’90, quishing-ul ca amenințare a început să apară cu adevărat în timpul pandemiei.

De ce sunt mașinile electrice în pericol?

Infractorii ingenioși au observat acum o modalitate de a adapta escrocheria la noua preferință pentru vehiculele electrice (EV) din Europa.

Potrivit unor rapoarte din Regatul UnitFranța și Germania, escrocii lipesc coduri QR malițioase peste cele legitime de la stațiile de încărcare publice. Codul este menit să direcționeze utilizatorii pe un site unde pot plăti operatorului stației pentru electricitate.

De asemenea, există rapoarte care susțin că infractorii folosesc chiar și tehnologia de bruiaj al semnalului, pentru a împiedica victimele să utilizeze aplicațiile de încărcare și să le forțeze să scaneze codul QR malițios.

Cu peste 600.000 de puncte de încărcare a vehiculelor electrice în toată Europa, există multe oportunități pentru escroci să surprindă șoferii necunoscători cu astfel de escrocherii.