Masterat în gestionarea cazurilor de consum de droguri, la UMF Timișoara

Publicat: 09 dec. 2024, 22:11, de Magda Marincovici, în Educație , ? cititori
Masterat în gestionarea cazurilor de consum de droguri, la UMF Timișoara

Printr-un masterat finanțat cu fonduri europene, Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) ”Victor Babeș” din Timișoara va pregăti specialiști în toxicologia substanțelor de abuz și a plantelor recreaționale.

Proiectul, al cărui contract de finanțare a fost semnat de reprezentanții universității și cei ai ADR Vest, prevede modernizarea mai multor laboratoare și săli de curs de care vor beneficia studenții facultăților de Medicină, Medicină Dentară și Farmacie.

În cadrul Facultății de Farmacie, unde se va derula acest program de master, vor fi modernizate și dotate o sală de curs și un laborator de lucrări practice pentru disciplina de Toxicologie, Industria Medicamentului, Management si Legislație, ce are ca scop educarea studenților cu privire la efectele adverse, detectarea și gestionarea toxicității medicamentelor.

„Conform Agenției Naționale Antidrog, consumul de medicamente și droguri reprezintă la nivel global o problemă majoră ce trebuie atent monitorizată. (…) Pe măsură ce consumul și abuzul de droguri, atât legale, cât și ilegale, continuă să crească, nevoia de profesioniști care să fie bine informați și calificați în acest domeniu devine din ce în ce mai importantă. Aceștia vor fi echipați cu competențele necesare pentru a identifica și gestiona cazurile de intoxicații cu diferite substanțe de abuz recreaționale. Acest lucru îi va face să devină specialiști valoroși pentru diverse instituții, inclusiv spitale, institute de medicina legală, centre de reabilitare și agenții de aplicare a legii”, spun inițiatorii proiectului din cadrul Universității de Medicină și Farmacie „Victor Babeș” Timișoara.

Potrivit Agenţiei Naţionale Antidrog, în urmă cu doi ani, 23,8% dintre cazurile de urgenţă înregistrate la nivel naţional ai fost cauzate de consumul de medicamente.

De asemenea, în cadrul Facultăţilor de Medicină şi Medicină Dentară, se vor moderniza şi dota laboratoarele şi sălile de curs, respectiv multimedia pentru disciplina de Anatomie şi Embriologie, fundamentală pentru toate disciplinele studiate în cadrul celor două facultăţi, dar şi ulterior, în cazul pregătirii pentru intervenţiile chirurgicale sau procedurile stomatologice.

Laboratoarele vor fi dotate cu materiale tehnologice, didactice, auxiliare, IT şi software, precum şi cu mobilier.

Valoarea proiectului este de 2,64 milioane de euro, din care 2,55 milioane de euro reprezintă finanţare nerambursabilă. Proiectul va fi implementat în următorii doi ani.