Măsuri fiscale dure pregătite de Guvern: TVA mai mare, dar și alte majorări de taxe. Ce rol va avea FMI

Publicat: 24 apr. 2025, 18:33, de Nitulescu Gabriel, în ECONOMIE , ? cititori
Măsuri fiscale dure pregătite de Guvern: TVA mai mare, dar și alte majorări de taxe. Ce rol va avea FMI
Foto: puterea.ro

Informațiile din zona politică și economică indică faptul că Executivul pregătește un pachet de măsuri fiscale severe, cu impact potențial major asupra economiei și populației.

Guvernul ar putea adopta în curând o ordonanță de urgență prin care TVA va crește la 21%, fiind vizate și majorări ale taxelor și impozitelor locale, dar și impoitele pe venituri și profit, potrivit unor surse citate de Economica.net. De asemenea, o cotă mai mare din aceste impozite ar urma să fie direcționată direct către bugetul de stat.

Conform acelorași surse, aceste schimbări sunt iminente și ar putea fi implementate chiar înainte de a intra în vară. Structurile administrative implicate în elaborarea și punerea în aplicare a noilor reguli fiscale sunt deja pregătite, în așteptarea deciziei politice finale. Se discută intens în cercurile guvernamentale despre aplicarea rapidă a acestor măsuri, în contextul unui deficit bugetar care a atins niveluri record.

2025 va aduce o nouă creștere a impozitului pe profit

Din 2021, fiecare an a adus o nouă măsură fiscală care a afectat microîntreprinderile. Dacă în urmă cu patru ani fiscalitatea totală – incluzând contribuțiile și impozitul pe dividende – era de aproximativ 11-12%, în prezent aceasta a depășit 25%, potrivit unei analize financiare recente.

Modificările legislative au făcut ca multe microîntreprinderi să nu mai îndeplinească criteriile pentru a plăti impozit pe venit, fiind astfel obligate să treacă pe sistemul de impozitare a profitului. Această schimbare a dus la o presiune suplimentară pe firmele mici, în condițiile unui mediu economic deja dificil.

În anul curent, autoritățile pregătesc o nouă majorare a impozitului pe profit, de la 16% la 19%, iar în discuție este chiar un nivel de 20%. Ajustarea fiscală ar putea afecta direct rentabilitatea firmelor, în special a celor mici și mijlocii.

În paralel cu impozitul pe profit, și impozitul pe venit ar urma să fie majorat. Surse din zona fiscală indică faptul că pentru o parte dintre salariați, ținta pe termen mediu este o cotă de 20%. Însă, din 2025, nivelul ar putea crește de la 10% la 12%, o modificare ce va diminua veniturile nete ale angajaților.

Presiunea pe buget forțează modificări de politică fiscală

Surse din zona politică au declarat pentru stiripesurse.ro că, în mediile informale se vorbește despre o criză de amploare care este, momentan, ținută sub control din considerente electorale. Se vehiculează inclusiv scenariul căderii Guvernului condus de Marcel Ciolacu sau, într-o variantă mai moderată, al unei remanieri guvernamentale extinse. Premierul a admis posibilitatea publicului unei remanieri, alimentară speculațiile privind instabilitatea politică ce ar putea urma alegerilor europarlamentare din luna mai.

Guvernul se confruntă cu o presiune uriașă pentru a respecta țintele de deficit impuse la nivel european, iar creșterea fiscalității pare să fie soluționată în calcul pentru echilibrarea bugetului. Autoritățile nu mai neagă intențiile explicite de modificare a regimului fiscal, preferând să transmită mesaje vagi despre respectarea limitelor bugetare, fără a detalia mecanismele prin care se va realiza acest lucru.

Ce se poate întâmpla după luna iunie. Scenariul unei intervenții FMI, tot mai plauzibil

Mai mulți decidenți politici au transmis, în spațiul informal, că perioada de relativă stabilitate fiscală va lua sfârșit imediat după alegerile din luna mai. În acel moment, vor fi puse în aplicare măsurile de austeritate care vor afecta nu doar sectorul bugetar, ci toată populația. Potrivit surselor, guvernul ar putea apela inclusiv la un acord cu Fondul Monetar Internațional (FMI), în cazul în care situația financiară nu poate fi redresată intern.

Reapariția în discuțiile publice a ideii de a apela la FMI indică gravitatea situației economice. Un astfel de acord ar putea presupune reforme structurale profunde, tăieri de cheltuieli și cel mai probabil, noi măsuri de creștere a taxelor, ceea ce ar duce la o presiune suplimentară asupra contribuabililor.