Măsuri imediate dispuse de Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, după incidentul de la Complexul Energetic Oltenia – Cariera Rovinari

Publicat: 03 aug. 2024, 15:30, de Autor: Vlad Stefan Orjan, în Energie , ? cititori
Măsuri imediate dispuse de Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, după incidentul de la Complexul Energetic Oltenia - Cariera Rovinari

Aseară, în jurul orei 21:30, în sectorul Pinoasa al Carierei Rovinari din cadrul Complexului Energetic Oltenia (CEO), a avut loc o alunecare de teren majoră. Incidentul a început cu propagarea alunecării din frontul neexcavat vestic, amplificându-se pe parcursul nopții și antrenând blocuri mari de rocă. Acestea au afectat treptele de lucru și au ajuns până la platforma de staționare și vehiculare a utilajelor din carieră.

Comitetul pentru situații de urgență al Ministerului Energiei și Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, au fost informați imediat despre incident și au rămas în contact permanent cu reprezentanții CEO pentru a coordona răspunsul la această situație.

„În acest moment, situația este sub control, iar echipele CEO lucrează pentru evaluarea completă a pagubelor și stabilizarea zonei afectate. Niciun salariat al CEO nu a fost accidentat. Am dispus o acțiune imediată din partea corpului de control pentru a stabili cauzele acestui incident și pentru a elabora un plan de măsuri necesare pentru a preveni astfel de situații în viitor. Prioritatea zero este siguranța angajaților. Totodată, am cerut conducerii CEO ca până la finalul zilei să îmi prezinte o evaluare detaliată și setul de măsuri deja întreprinse. Producția de energie electrică nu va fi afectată, iar producția din Pinoasa va fi redusă doar cu 2.500 de tone pe zi, însă se va suplini din alte cariere. Vom continua să comunicăm transparent evoluția situației și mulțumesc pentru reacția rapidă a specialiștilor CEO”, a declarat ministrul Sebastian-Ioan Burduja.

Incidentul a dus la avarierea și răsturnarea a două utilaje de mari dimensiuni și la afectarea mecanismului de marș la alte două utilaje. De la momentul apariției alunecării de teren, echipele CEO au efectuat manevre pentru retragerea utilajelor din direcția alunecării și au asigurat evacuarea personalului, garantând supravegherea continuă a zonei afectate.

Conform informațiilor preliminare, cauza principală a alunecării de teren este reprezentată de crevasele formate din cauza secetei prelungite, care au slăbit structura solului. Utilajele avariate erau staționate de aproximativ două săptămâni, cu excavatorul 09 deja oprit și excavatorul 011 programat să fie oprit la sfârșitul lunii august. Activitatea de exploatare a încetat imediat pentru a asigura siguranța personalului și a echipamentelor.