Măsuri radicale pentru urși. Mircea Fechet anunță că prima capcană a fost instalată pe Tranfăgărășan: Siguranța oamenilor este prioritară

Publicat: 11 sept. 2024, 21:32, de Corina Oprea, în Mediu , ? cititori
Măsuri radicale pentru urși. Mircea Fechet anunță că prima capcană a fost instalată pe Tranfăgărășan: Siguranța oamenilor este prioritară
Vremea o ia razna în România. Ministrul Mediului: Ne așteptăm la o intensitate din ce în ce mai mare a fenomenelor extreme

Autoritățile au demarat procesul de relocare a urșilor care au devenit o prezență constantă și periculoasă pe marginea șoselei Transfăgărășan. Acești „urși cerșetori” atrag numeroși turiști, care, în încercarea de a-i hrăni sau fotografia, își pun propria viață în pericol. Au fost luate deja primele măsuri, așa cum anunță Mircea Fechet.

Autoritățile au amplasat prima capcană pentru urși

Pentru a gestiona această problemă, în zonă a fost instalată o cușcă specială destinată capturării acestor animale, însă intervențiile implicând tranchilizarea vor fi utilizate doar dacă situația o va impune. Primele animale vizate sunt o ursoaică și puiul ei, care urmează să fie transportate la Sanctuarul de urși de la Zărnești, un loc sigur pentru ele.

Prefectul județului Argeș, Dragoș Predescu, a explicat că relocarea acestor urși este un proces de durată, dar necesar pentru a proteja atât animalele, cât și oamenii. El a subliniat că măsurile luate sunt menite să asigure siguranța tuturor celor implicați, inclusiv a reprezentanților instituțiilor care se ocupă de relocare.

Capturarea ursoaicei și a puiului ei este o prioritate, având în vedere comportamentul agresiv pe care aceasta l-a dezvoltat recent. Specialiștii au observat o schimbare semnificativă în comportamentul ursoaicei în ultimele luni, ceea ce a dus la decizia de a o muta din zona periculoasă a Transfăgărășanului.

“A început relocarea urşilor de pe şoseaua Transfăgărăşan! Specialiştii vor ademeni o ursoaică şi un pui. Procesul poate dura câteva zile, iar la tranchilizare se va recurge doar în caz de maximă necesitate. Soluţia a fost aleasă în aşa fel încât animalele să nu fie afectate şi să nu fie puşi în pericol nici reprezentanţii instituţiilor statului”, a transmis, miercuri, prefectul judeţului Argeş, Dragoş Predescu.

Acțiunea de relocare are loc în urma unui ordin emis de Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, care reglementează capturarea și mutarea urșilor pentru a preveni incidentele periculoase. Conform autorităților, toate animalele care ajung în preajma drumului vor fi relocate, după modelul ursoaicei și al puiului său.

Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a declarat că prioritatea absolută rămâne siguranța oamenilor care circulă pe Transfăgărășan, dar și protecția urșilor. Relocarea reprezintă o a doua șansă pentru aceste animale, care altfel ar fi fost condamnate la moarte din cauza obiceiului lor de a se apropia de oameni în căutarea hranei.

Fechet a subliniat că acest comportament este direct influențat de turiștii care hrănesc urșii, atrăgând atenția asupra pericolului pe care acest gest îl reprezintă atât pentru oameni, cât și pentru animale.

“Am instalat cuşca pentru capturarea unei ursoaice cu pui şi relocarea acesteia la sanctuarul din Zărneşti. Ne asigurăm în acest fel că urşii nu vor mai reprezenta un pericol pentru cei care se deplasează pe Transfăgărăşan. Am spus şi repet, siguranţa oamenilor este prioritară.

Primul exemplar va fi transportat în condiţii de siguranţă la Zărneşti unde va primi o a două şansă. Cred că şansa urşilor depinde în mare măsură de comportamentul nostru, de aceea vom instala până săptămâna viitoare cu ajutorul CNAIR a unor panouri de informare prin care atragem atenţia tuturor că un urs hrănit este un urs condamnat la moarte”, a explicat Mircea Fechet.

În următoarea perioadă, pentru a preveni astfel de situații, Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) va instala panouri de informare de-a lungul șoselei, cu mesaje care avertizează că un urs hrănit este un urs condamnat.