Măsurile austerității: Taxe noi pentru firme și impozite pentru proprietăți, de la 1 octombrie
De la 1 octombrie, ar urma să intre în vigoare noul pachet de măsuri fiscale pregătit de Guvern. Mai înainte, însă, premierul va trebui să se prezinte la Parlament pentru a-și asuma răspunderea.
Premierul Marcel Ciolacu le-a prezentat, luni, seara, colegilor săi din PSD forma finală a pachetului de măsuri fiscale.
Printre acestea se numără eliminarea facilităților pentru sectoare importante precum construcțiile, agricultura sau IT, dar și schimbarea TVA-ului la mai multe produse și servicii.
Pentru ca pachetul de legi, cu toate cele trei componente: fiscal, bugetar și de combatere a evaziunii fiscale, să poată să fie prezentat în Parlament, Guvernul trebuie să obțină și toate avizele necesare.
Cel mai probabil, pachetul de măsuri va fi adoptat spre sfârșitul săptămânii, după care ar urma să fie prezentat în Parlament, unde Guvernul va trebui să-și asume răspunderea.
Cum arată lista noilor taxe și impozite
Printre măsurile prevăzute de pachetul de măsuri fiscale se află o serie de prevederi cum ar fi creșterea salariului minim la 3.300 de lei, eliminarea facilităților fiscale în construcții, agricultură și în IT, TVA de 5% pentru încălzire și cărți și de 9% pentru alimente, medicamente și cazarea la hotel. Pentru toate celelalte categorii, taxa pe valoare adăugată se va ridica la 19%.
În același timp, va fi introdus un impozit de 0,3% pentru proprietățile estimate la peste 500 de mii de euro și pentru mașinile de peste 75 de mii de euro și se vor majora accizele la alcool și tutun.
De asemenea, întreprinderile mici și mijlocii cu o cifră de afaceri sub 300.000 lei vor plăti o taxă de 1%, în timp ce pentru cele cu cifră de afaceri mai mare aceasta va fi de 3%.
Proiectul de lege privind unele măsuri fiscale bugetare pentru asigurarea sustenabilităţii financiare a României pe termen lung a fost publicat, marți, de către Ministerul Finanţelor.
Pe lângă noile taxe și impozite, proiectul mai conţine şi măsuri pentru reducerea cheltuielilor instituţiilor şi autorităţilor publice, cum ar fi reducerea cu cel puţin 25% a funcţiilor de demnitate publică de secretar de stat, consilier de stat/subsecretar de stat/vicepreşedinte şi a funcţiilor de demnitate publică asimilate lor, începând cu 1 ianuarie 2024.