Măsurile fiscale ale Coaliției riscă să blocheze piața imobiliară autohtonă
Asociația Investitorilor de Real Estate din România (AREI) a identificat șase posibile consecințele nefaste asupra a tot ce înseamnă piața imobiliară din România, dacă Guvernul va aplica ceea ce scrie în Ordonanța care modifică Legea nr. 227/2015.
AREI a trimis o scrisoare Guvernului României prin care atrage atenția asupra reversului medaliei măsurilor fiscale pe care acesta intenționează să le adopte în curând. Un prim efect negativ, spun cei de la AREI, va fi creșterea prețului locuințelor, care vor deveni și mai inaccesibile celor venituri mici. Mărirea cotei de TVA de la 5% la 9% pentru locuințe va crește prețul locuințelor, iar mulți tineri sau familii cu copii nu își vor mai putea permite achiziția de locuințe noi.
Un al doilea efect negativ identificat va fi scăderea calității ofertei de locuințe. Presiunea financiară crescută ar putea determina unii dezvoltatori să scadă calitatea materialelor utilizate în construcții sau să reducă dimensiunea locuințelor, pentru a menține prețul accesibil. Evaziunea fiscală va fi și ea o posibilă consecință negativă, după cum reintroducerea CASS asupra salariilor în construcții va determina scăderea salariilor nete plătite cu aproximativ 11,1%. AREI menționează ca un al cincilea efect negativ creșterea poverii fiscale de patru ori în sectorul construcții. Nivelul de taxare generalizată aplicat în baza modificărilor discutate va crește de la 338 milioane RON (2022) la 1.478 milioane RON (2024). Toate acestea la un loc vor avea ca ultim efect blocarea pieței imobiliare autohtone. Inflația ridicată, ratele mai mari ale dobânzilor la creditele ipotecare care au devenit astfel neatractive plus impunerea de noi taxe va reduce cererea și oferta cu 50% în piața imobiliară din 2024.