Matei Păun, omul din spatele lui Nicușor Dan, afaceri în Rusia și implicații în Panama Papers
Matei Păun, figura din umbră, din spatele lui Nicușor Dan, este în centrul atenției pentru afacerile sale în Rusia și implicațiile în scandalul Panama Papers. Imagini paparazzi cu echipa de campanie pregătind terenul pentru alegerile locale, în favoarea lui Nicușor Dan, demonstrează că un nume important se află în spatele acestui efort – controversatul om de afaceri Matei Păun. Chiar dacă Nicușor Dan își prezintă imaginea ca fiind modestă, susținătorii și colaboratorii săi încep să dezvăluie adevărata sa rețea de influență.
În ultimele zile, publicația MediaFlux.ro a dezvăluit imagini paparazzi ce surprind echipa de campanie în plin proces de pregătire a terenului înaintea alegerilor locale, în sprijinul lui Nicușor Dan. Cel mai sonor nume care se ascunde în spatele lui Nicușor Dan este controversatul afacerist Matei Păun. Deși Nicușor Dan se prezintă ca un om modest, susținătorii săi îl demască, treptat.
Pentru a realiza campania electorală, Nicușor Dan și-a găsit un aliat puternic în Matei Păun, cunoscut și sub numele de „bobinatorul” primarului. Deși acesta a susținut mereu că se bazează doar pe propriile sale resurse și că nu este un om bogat, realitatea pare a fi alta.
Recent, Matei Păun a fost observat în compania unui grup format din șase persoane care îl sprijină pe Nicușor Dan. Acești susținători au fost implicați în diverse moduri, prin finanțare, logistică, influență, strategii sau sfaturi. Conform surselor noastre, grupul s-a deplasat pentru a inspecta atât interiorul, cât și exteriorul unei foste ambasade, pregătind-o pentru a deveni sediul campaniei lui Nicușor Dan. Acesta este un pas semnificativ în eforturile de reînnoire a susținerii pentru ”modestul” profesor de matematică, aflat de patru ani în fruntea Capitalei.
Șeful de campanie al lui Nicușor Dan, afaceri în Rusia
În timp ce primarul se prezintă ca un om obișnuit, alături de soția sa, întâmpinând aceleași probleme financiare ca mulți bucureșteni, susținătorii săi lucrează la construirea unui viitor impresionant pentru el. Printre acești susținători se numără și Matei Păun, un româno-american cu o vastă experiență în piețele financiare și de investiții, inclusiv în Rusia.
Păun este fondatorul Black Sea Fund, un fond de investiții cu un buget substanțial și cu investiții în diverse domenii. De asemenea, el este fondatorul băncii de investiții BAC Investments, cu operațiuni în mai multe țări din Europa de Est. Legăturile sale cu Rusia sunt evidente, iar în presă au circulat informații despre afacerile sale cu societăți din Federația Rusă și despre simpatia sa față de Vladimir Putin.
Matei Păun, conform presei economice, are o experiență de aproape trei decenii în piețele financiare, inclusiv în Rusia. Născut în Statele Unite, și-a petrecut prima parte a vieții acolo, ulterior stabilindu-se în Europa și obținând cetățenia germană. După anii ’90, s-a întors în România.
Este fondatorul fondului de investiții Black Sea Fund, un fond de private equity cu accent pe IMM-uri. Fondat în 2018, Black Sea Fund dispune de un buget de investiții de 43 de milioane de euro și a investit în companii precum Intermedio General Group S.A. (Theta), Clinica Dentară S.A. (DigiRay), D-Toys S.A. și Kids Element S.A. (Gymboland). Black Sea Fund se concentrează în special pe companii de mărime medie cu o creștere rapidă, iar investiția per companie se situează între patru și opt milioane de euro, conform Profit.ro.
De asemenea, Matei Păun este fondatorul BAC Investments, o bancă de investiții cu operațiuni în România, Bulgaria, Serbia, Macedonia și Belarus. În presă au fost speculate legăturile sale cu Rusia.
Legăturile lui Ion Matei Păun cu Rusia sunt clarificate și parțial asumate. Firma la care Păun a explicat că are calitatea de co-fondator, respectiv BAC Romania (Balkan Advisory Company SRL, derivată din BAC Irlanda), a desfășurat afaceri cu societăți din Federația Rusă la cel mai înalt nivel. Un exemplu notabil este colaborarea ca manager de proiect și subcontractor al GazpromBank (banca gigantului energetic Gazprom) pentru implementarea secțiunii din Bulgaria a proiectului South Stream.
În trecut, Matei Păun a exprimat simpatie față de Vladimir Putin și a criticat atitudinea Uniunii Europene față de Rusia, conform presei de la acea vreme.
Conform informațiilor de pe site-ul constanta.ro, în anul 2011, firma lui Păun a obținut finanțarea necesară pentru achiziționarea „News Outdoor Group” (România), una dintre cele mai mari companii de publicitate OOH din România. Compania a fost transferată de la mogulul australiano-american Rupert Murdoch către un consorțiu rusesc format din VTB Capital (a doua bancă ca mărime din Rusia) și Alfa Capital Partners (Rusia).
Sergiu Moroianu, soțul Clotildei Armand, de la Uniunea Salvați România și membru în comisia de arbitraj a partidului, a făcut la un moment dat o serie de acuzații grave împotriva șefului de campanie al lui Nicușo Dan – Matei Păun. Moroianu l-a acuzat pe Păun că a afectat în mod serios șansele de succes ale formațiunii la alegerile parlamentare.
Păun a fost criticat pentru presupusa orchestrare a unor campanii împotriva intereselor USR, asociind imaginea partidului cu miliardarul George Soros și cu „activiștii LGBT”. Moroianu a caracterizat această acțiune drept „o tentativă patetică care a dus PSD la 50% din Parlament și USR sub 10%”.
Matei Păun, implicat în Panama Papers
Matei Păun, consultant financiar cu cetățenie germană și domiciliu în SUA, a fost asociat în înregistrarea unei companii offshore în Republica Seychelles, în anul 2001. Firma, denumită International Solutions, a fost înființată alături de alți trei afaceriști, inclusiv cei cu care Păun avea deja afaceri în România. În ciuda acestor detalii, Păun a declarat că nu-și mai amintește de implicarea sa în această companie și că deținerea unei astfel de firme nu este considerată ilegală.
Documentul prin care Păun a fost numit director al firmei din Seychelles a fost redactat de avocații panamezi de la Mossack Fonseca, conform investigațiilor din Panama Papers. Cu toate acestea, conform datelor de la Registrul Comerțului, firma lui Păun din Oceanul Indian nu a avut niciodată societăți comerciale înregistrate în România. Acest caz aduce în discuție preocupările legate de utilizarea firmelor offshore în scopuri financiare.
Despre Panama Papers
Panama Papers este un amplu scandal jurnalistic internațional care a izbucnit în august 2015, bazat pe o scurgere masivă de informații confidențiale de la un birou de avocatură panamez. Aproximativ 11,5 milioane de documente, totalizând aproximativ 2,6 TB de date, au fost transmise de către un informator anonim ziarului german Süddeutsche Zeitung, care ulterior le-a furnizat organizației internaționale de jurnalism de investigație ICIJ.
Numele „Panama Papers” este o analogie cu expresia populară „Pentagon Papers” din perioada războiului din Vietnam, care se referă la fișierul secret de 7.000 de pagini dezvăluit publicului în 1971 de New York Times și alte cincisprezece ziare americane.
La 3 aprilie 2016, numeroase publicații media din 76 de țări au publicat simultan primele lor concluzii, dezvăluind metodele prin care unii dintre cei mai bogați oameni de pe planetă își ascund averile în paradisuri fiscale. Documentele aparțin firmei de avocați Mossack Fonseca din Panama, care a asistat clienții în ocultarea averilor, spălarea de bani și evitarea impozitelor. Printre descoperiri se numără legături cu 72 de actuali sau foști șefi de state, inclusiv dictatori acuzați de jafuri în propriile țări. De asemenea, documentele arată implicația unui grup condus de o bancă din Rusia, responsabilă de spălarea a peste un miliard de dolari, cu asociați apropiați lui Vladimir Putin. Această operațiune era gestionată de Bank Rossiya, care a fost afectată de sancțiunile impuse în contextul anexării Crimeei de către Rusia.