MEAT a elaborat prima strategie pentru industria de apărare din ultimii 35 de ani

Publicat: 13 dec. 2024, 18:24, de Alexandru Bogdan Grigoriev, în ECONOMIE , ? cititori
MEAT a elaborat prima strategie pentru industria de apărare din ultimii 35 de ani
Foto: defenseromania.ro

Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului (MEAT) a anunțat elaborarea primei strategii naționale pentru industria de apărare. Aceasta a fost publicată în Monitorul Oficial al României.

Strategia Națională pentru Industria de Apărare elaborată de MEAT este axată pe 14 priorități. Dintre acestea, reluarea fabricării de pulberi, inclusiv a pulberilor necesare producerii de combustibil pentru rachete, asigurarea pe plan intern a principalelor materii prime necesare fabricării pulberii pentru muniție și revitalizarea capacităților de fabricare a armamentului de infanterie și a aparaturii optoelectronice pentru a se asigura tranziția de la armamentul existent la cel standard NATO.

Strategia se concentrează pe modernizarea și retehnologizarea industriei de apărare, printr-un pachet integrat de politici publice și investiții. Obiectivul principal este crearea unui ecosistem industrial care să fie rezilient, inovativ, sustenabil, digitalizat și participativ, capabil să protejeze interesele strategice de securitate și dezvoltare durabilă ale României.

Ministrul Ștefan Radu Oprea a subliniat importanța acestei inițiative: „Este pentru prima dată în 35 de ani când avem o astfel de strategie.”

Strategia cuprinde și un punct care se referă la susținerea antreprenoriatului și a IMM-urilor care să participe la realizarea de produse militare inovative, în special în domeniul electronicii, comunicațiilor, senzorilor, radarelor, vehiculelor autonome de luptă, echipamentelor de protecție, dar și la refacerea lanțurilor de aprovizionare a marilor operatori economici din industria națională de apărare.

O altă linie de acțiune este crearea de clustere în parteneriat public-privat în zone de excelență științifică. Acestea sunt văzute ca o premiză pentru dezvoltarea cercetării și inovării și producției de echipamente militare și dual-use pe teritoriul României, contribuind, astfel, la crearea unei componente militare economice care să asigure baza pentru protejarea intereselor naționale și reducerea dependenței de resurse externe.

Nu în ultimul rând, Strategia include și revizuirea și definirea unui cadru legislativ și procedural care să încurajeze dezvoltarea investițiilor private în dezvoltarea unor produse tehnologii militare. Este dorită și stimularea asocierii între societăți de stat și firme private din domeniu.