Medalie de Aur la „Inventica 2022” pentru „maioneza cu pudră din coji de sfeclă”, inventată de cercetătorii din Galați
Produsele alimentare pe bază pe ingrediente naturale inventate de profesorii și studenții de la Facultatea de Știința și Ingineria Alimentelor de la Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați și-au câștigat notorietatea la competițiile din domeniu.
Cercetătorii din Galați s-au remarcat în ultimii ani prin mai multe produse naturale, între care salamul fără aditivi, salamul de vară cu grăsime vegetală în locul grăsimii de origine animală, pateurile vegetale din bob sau linte, pâinea cu adaos din proteină de pește, acadelele preparate cu orez integral și unt de cocos sau nectarul probiotic din dovleac.
Zilele trecute, cercetătorii din Galați au adăugat la palmaresul lor o nouă Medalie de Aur.
„Maioneza cu adaos de pudră din coji de sfeclă roşie”, inventată pentru cei care vor produse naturale fără aditivi
În cadrul celei de-a 26-a ediţii a Salonului Internaţional de Invenţii „Inventica 2022”, organizat de Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iaşi şi Institutul Naţional de Inventică Iaşi, cercetătorii din Galaţi au participat cu un nou produs pe bază de maioneză, pornind de la tendinţa consumatorilor de a opta pentru consumul de produse naturale, fără adaos de aditivi.
Un grup de cadre didactice şi doctoranzi din Galaţi a creat „maioneza cu adaos de pudră din coji de sfeclă roşie”, un produs cu valoare adăugată, sub denumirea de „Mayobeet”.
Prin adaosul de pudră obținută din coaja de sfeclă roșie, produsul este îmbogățit în compuși cu valoare biologică ridicată, naturali, care îi oferă maionezei protecție împotriva proceselor oxidative și prin consum maioneza cu valoare adăugată aduce numeroase beneficii la nivelul organismului. În plus, maioneza este îmbogățită cu pigmenți de culoare roșie, dobândind astfel o culoare roșiatică, atractivă pentru consumatori, culoare a cărei intensitate colorantă variază în funcție de conținutul de pudră adăugat.
„Maioneza cu adaos de pudră din coji de sfeclă roșie – produs cu valoare adăugată și tehnologia de obținere“ a obținut mai multe distincții. A fost premiată cu Medalia de Aur, dar și cu o Diplomă de Onoare acordată de organizatorii „Inventica 2022, iar lector dr ing Georgiana Horincar (foto) a obținut premiul special „Tânărul Inventator”. De asemenea, produsul a obținut Diploma de Excelență și o medalie din partea Universității de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București.
Grupul de cadre didactice și doctoranzi care au realizat acest produs este format din doctorand ing. Lazăr Silvia Mistreanu, lector dr. ing. Georgiana Horincar, profesor dr. ing. Gabriela Râpeanu, lector dr. ing. Doina Georgeta Andronoiu, profesor dr. ing. Nicoleta Stănciuc și conferențiar dr. ing. Oana Constantin.
La cea de a 26-a ediție a Salonului Internaţional de Invenţii „Inventica 2022” au participat cercetători din România, Moldova, Malaezia, Croația, Taiwan, Suedia și Polonia, cu peste 340 de brevete, cereri de brevete, proiecte de cercetare și lucrări științifice.