Medicamente care fac bine, dar și rău, mult timp după terminarea tratamentului
Benzodiazepinele sunt asociate cu complicații neurologice pe termen lung, potrivit unui studiu realizat la Universitatea Colorado, transmite Huff Post.
Benzodiazepinele, medicamente prescrise în cazuri de anxietate, stres sau insomnie, sunt cunoscute pentru eficacitatea lor, dar și pentru riscul de a crea dependență. De asemenea, nu pot fi ignorate efectele secundare asociate cu această clasă de medicamente, cum ar fi dificultăți de concentrare, pierderi de memorie sau depresie.
În plus, potrivit unui nou studiu apărut în publicația Plus One, numărul din 29 iunie 2023, unele dintre aceste efecte persistă chiar mai mult de un an după terminarea tratamentului.
Autorii studiului, cercetători la Universitatea Colorado, susțin că folosirea benzodiazepinelor este asociată cu leziuni la nivelul sistemului nervos, adică efecte negative pe termen lung în cazul acestor pacienți.
Pentru formularea acestor concluzii, cercetătorii au analizat datele dintr-o anchetă publicată în National Librairy of Medecine. Este vorba despre 1.207 persoane care au folosit benzodiazepine, din care trei sferturi din SUA și restul din țări ca Franța, Japonia sau Australia. Cercetătorii le-au cerut participanților la studiu să aleagă din 23 de simptome asociate consumului de benzodiazepine pe cele resimțite.
Astfel, 88% dintre participanți au declarat că suferă de anxietate, nervozitate sau teamă, 86%, tulburări de somn, 86%, nivel scăzut de energie. Simptomele au fost resimțite un an și peste un an în 76% din cazuri.
Peste jumătate dintre persoanele participante au declarat că s-au confruntat cu circa zece simptome mai mult de 12 luni. Este vorba de dificultăți de concentrare, pierderi de memorie, anxietate, insomnie, sensibilitate la lumină și zgomot, probleme digestive, dureri etc.
Din totalul persoanelor chestionate, 54,4% au avut gânduri suicidare sau tentative de suicid și 46% au afirmat că folosirea benzodiazepinelor a dus la pierderea locului de muncă.
Potrivit unui co-autor al studiului, Alexis Ritvo, această anchetă oferă noi dovezi semnificative că un subgrup de pacienți care au folosit aceste medicamente se confruntă cu complicații neurologice pe termen lung. Aceste rezultate ar trebui să ne determine să modificăm modul în care gândim și prescriem aceste medicamente, potrivit cercetătorului Ritvo, ale cărui comentarii au fost colectate de EurekAlert.