Medicamente folosite de consumatorii de droguri, puse sub control națioanl
Trei medicamente vor fi incluse pe lista ”preparatelor aflate sub control național”, potrivit unui proiect de ordonanță, deoarece s-a constatat procurarea ilicită și folosirea lor în ”scop recreațional”.
Este vorba despre Tramadol, un medicament folosit contra durerilor moderate până la severe, dar și substanțele Cinolazepam și Zopiclonă, indicate în insomnia, ”folosite ”în scop recreațional”, transmit specialiștii Agenției Naționale Antidrog.
”Raportul național privind situația drogurilor în 2022, elaborat de Agenția Națională Antidrog, evidențiază menținerea disponibilității pe piața ilicită a medicamentelor cu conținut stupefiant și psihotrop, cu precădere a opioidelor și a benzodiazepinelor. Considerăm că evenimentele recente legate de consum și soldate cu infracțiuni deosebit de grave, inclusiv de deturnare și trafic ilicit, sugerează că tendința nu este doar de menținere ci totodată de creștere a fluxului acestora dinspre circuitul legitim spre piața ilicită a drogurilor. Potrivit aceluiași studiu, medicamentele stupefiante și psihotrope se află pe locul al 4-lea din punct de vedere al prevalenței consumului de droguri, acestea fiind de cele mai multe ori consumate în combinație cu alte droguri (cannabis, cocaină, alte substanțe psihoactive)”, se precizează în Nota de fundamentare a ordonanței de modificare și completare a Legii 95/2006, aflată pe site-ul Ministerului Sănătății.
Astfel, aceste medicamente sunt prescrise doar de medicul specialist, iar farmaciile au obligația eliberării pe bază de rețetă specială și să aibă controlul fiecărui comprimat.
„Ținând cont de tendința generală de creștere a consumului în scop recreațional în egală măsură atât pentru medicamentele cu conținut de substanțe psihotrope cât și pentru cele stupefiante, se propune să nu se mai facă distincția în lege, în ceea ce privește prescrierea, între cele două. Actualmente, la art. 37, alin. (3) din lege se prevede că, spre deosebire de preparatele din tabelul II al anexei, cele din tabelul III se prescriu „pe formulare care se reţin la eliberare”.