Medicamentele radioactive, o speranță contra cancerului
Medicamente radioactive? Sunt medicamente care conțin componente radioactive, sunt injectabile și distrug în organism direct celule canceroase. Și reprezintă o soluție din arsenalul oncologilor, care pare să devină din ce în ce mai promițătoare și în care industria farmaceutică investește deja sume uriașe.
Medicamentele radioactive sunt „în pas cu vremurile”, concluzionează pentru AFP analistul financiar Jamila EL Bourgrini, specialist în sectorul farmaceutic. În acest sens, dovadă este demersul a două companii-gigant din Franța. Este vorba despre parteneriatul între Sanofi și Orano, fostul Areva.
Întrebarea este ce au în comun compania farmaceutică Sanofi și Orano, corporație de vârf în domeniul nuclear? Răspunsul vizează conceptul de medicină nucleară și, mai precis, de medicamente unice. Orano dezvoltă o subsidiară a grupului în care Sanofi va investi 300 de milioane de euro.
Aceste medicamente folosesc componente radioactive pentru a distruge tumorile. Pentru aceasta, se vor asocia cu o moleculă capabilă de a identifica markeri specifici unei celule canceroase și, astfel, să servească drept „vector” pentru a aduce elementul radioactiv direct la celulă.
Principiul general este cunoscut, deoarece este cel al radioterapiei, cu care sunt tratați majoritatea bolnavilor de cancer. Dar în loc să se emită raze asupra bolnavului, acum sunt țintite direct și cu înaltă precizie celulele canceroase.
Vectorul direcționează radioizotopul către celulele canceroase, chiar și atunci când acestea s-au răspândit în tot corpul. Acest mecanism unic are ca scop țintirea sau chiar distrugerea celulelor canceroase, limitând, în același timp, impactul cu celulele sănătoase din zonă. Această nouă modalitate terapeutică de precizie are ca scop să transforme standardele de tratament ale unor tipuri de cancer rare, pentru a prelungi viața pacienților și a le îmbunătăți calitatea ei.