Medicamentul care stopează migrenele, chiar înainte de apariția simptomelor
Un recent studiu confirmă eficacitatea medicamentului inovator Ubrelvy (ubrogepant) pentru prevenirea migrenei și îmbunătățirea calității vieții persoanelor cu această suferință.
Studiul a fost publicat în luna august în revista Neurology.
În prezent, deși sunt disponibile tratamente de bază și în situații de criză (antiinflamatoare, triptani, antiepileptice, antidepresive, beta-blocante etc.), totuși acestea nu sunt eficiente pentru toate persoanele care suferă de migrene. În plus, multe dintre aceste tratamente sunt însoțite de efecte adverse și contraindicații semnificative.
”Un anumit număr de pacienți nu răspund la tratamente și nu știm cu adevărat ce să facem pentru ei”, subliniază medicul neurolog Bruno Perrouty.
Speranța este legată de medicamentul, numit Ubrelvy, care face parte dintr-o nouă clasă: antagoniști orali ai receptorilor CGRP – mai cunoscuți sub denumirea ”gepants”.
Noul studiu privind acest tratament inovator arată că el poate ajuta la prevenirea durerilor de cap, fiind luat la primele simptome de migrenă. Episodul de migrenă este precedat de simptome-semnal cum ar fi: sensibilitate la lumină și zgomot, oboseală, amețeli, chiar rigiditatea gâtului.
Studiul a analizat efectul medicamentului comparativ cu placebo în cazul adulților cu migrenă. Când erau semne de avertizare a unei migrene, adulților li s-a dat medicamentul și li s-a cerut să-și monitorizeze simptomele și impactul asupra activităților efectuate zilnic, în mod obișnuit.
Cercetătorii au descoperit că, după două ore de la administrarea medicamentului, persoanele care l-au luat aveau cu 73% mai multe șanse de a raporta că nu au nicio dizabilitate și că sunt într-o stare normală, comparativ cu cele din grupul placebo, se precizează într-un comunicat de presă.
”Rezultatele noastre sunt încurajatoare, deoarece sugerează că ubrogepant poate ajuta persoanele cu migrenă să funcționeze normal și să își desfășoare activitățile zilnice”, spune autorul studiului dr. Richard B. Lipton, de la Colegiul de Medicină ”Albert Einstein” din Bronx, New York, membru al Academiei Americane de Neurologie, într-un comunicat de presă.
Potrivit dr. Perrouty, citat de Sante magazine, care prezintă acest studiu, spune că ”medicamentul este o opțiune terapeutică foarte interesantă” și regretă că, deși este autorizat în SUA, nu este și în Franța.