Medicii cer ”finanțări echitabile” pentru ambulatoriul de specialitate

Publicat: 27 feb. 2025, 09:45, de Magda Marincovici, în Sănătate , ? cititori
Medicii cer ”finanțări echitabile” pentru ambulatoriul de specialitate

Medicii specialiști cu practică independentă au adresat o scrisoare deschisă ministrului Sănătății prin care cer ”finanțări” echitabile, subliniind că ”ambulatoriul de specialitate este subfinanțat cronic”.

În scrisoarea deschisă  a  Patronatului Medicilor Specialiști cu Practică Independentă (PMSPI) se precizează: ”Ambulatoriul de specialitate reprezintă din punct de vedere cost – beneficiu soluția optimă pentru sistemul medical în acord cu tendințele europene și cu Strategia Națională de Sănătate 2023 – 2030, fiind de altfel în acest moment singura categorie de personal medical plătită strict pe performanță. Cu toate acestea, în ciuda importanței sale, ambulatoriul de specialitate pre-spital care asigură servicii medicale gratuite pacientului român este subfinanțat cronic, ceea ce afectează atât sustenabilitatea, cât și predictibilitatea existenței cabinetelor medicale independente. De asemenea, duce la scăderea motivației medicilor tineri de a își începe cariera în acest domeniu, ducând la scăderea numărului de contracte”, a explicat PMSPI.

În aceste condiții, PMSPI solicită creșterea ”absolut necesară” a valorii punctului în ambulatoriul de specialitate.

PMSPI oferă și motivele  pentru care face aceastră solicitare. Astfel, în opinia PMSPI, creșterea valorii punctului este necesară pentru motivarea medicilor specialiști, ca aceștia  să își continue activitatea în ambulatoriu, evitându-se astfel migrarea către alte forme de practică sau către străinătate, îmbunătățirea accesului pacienților la investigații și tratamente de specialitate fără a fi nevoiți să apeleze la soluții costisitoare sau să suporte timpi lungi de așteptare.

De asemenea, creșterea valorii punctului în ambulatoriul de specialitate contribuie la ridicarea calității serviciilor prin investiții în echipamente și resurse umane.

Ministrul Rafila a precizat că plata per performanță trebuie să vizeze toate categoriile de medici și că nu este etic nici moral ca unii medici cu o activitate intense să primească aceleași drepturi salariale cu ce care nu oferă același volum de servicii medicale.

Ministerul Sănătății susține finanțarea ”corespunzătoare” a medicilor din ambulatoriul de specialitate, care, în prezent, primesc o sumă de bani inferioară celei primite de medii de familie”.